Την εθνική ομοψυχία που επεδείχθη στην Βουλή, κατα την διάρκεια της συζήτησης το νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια προς την πλευρά της Ιταλίας εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καατά την δευτερολογία του στην Βουλή,«Νομίζω ότι σήμερα ήταν μια εξαιρετική μέρα για τη Βουλή των Ελλήνων. Μια μέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας, εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης. Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίδονται στη ζωή ενός βουλευτή, ενός Υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα και στην θετική στάση του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε «Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το ασκεί στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. Αυτό – και το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά και να ακουστεί εντός της αιθούσης, αλλά κυρίως εκτός της αιθούσης – η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δε διανοείται, με ουδένα τρόπο, ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών.

Επαναλαμβάνω δε τον Πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης. Γίνονται επ’ αυτού οι σχετικές μελέτες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος. Επ’ αυτού δε θα ήθελα να σημειώσω σαν εξαιρετικά σημαντική στα όρια ίσως και του ιστορικού, την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας του κ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα εδώ και λίγες εβδομάδες, όταν σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της πατρίδας μας»

Ο υπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι την επόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων όπου θα τους ενημερώσει και γιατην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία

«Δεν αποτελούν ούτε συνωμοσία, ούτε κάτι το οποίο αξίζει τον κόπο να απασχολήσει το χρόνο της Βουλής των Ελλήνων» είπε


Πηγή: timesnews.gr