Από την Τετάρτη 25 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, για πρώτη φορά ψηφιακά, στην πλατφόρμα Cinesquare.net. Η πρόσβαση σε όλες τις προβολές θα είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα των προβολών, που όπως πάντα περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα και επιλεγμένα αφιερώματα, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα δύο αφιερώματα που ανακοινώθηκαν ήδη από το Πανόραμα: Στο μεταναστευτικό ζήτημα μέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;», και σύντομο αφιέρωμα στο έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού Νέου Κύματος, του Ερίκ Ρομέρ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20ή «Camera Zizanio» ανανεώνουν και για φέτος, αυτήν τη φορά διαδικτυακά, το ραντεβού με τους μικρούς τους φίλους από τις 28 Νοέμβρη έως και τις 5 Δεκέμβρη. Τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα όσο και τα αφιερώματα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις κ.λπ.), θα είναι διαθέσιμα και δωρεάν σε όλη την Ελλάδα.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες. Επίσης θα υπάρξουν τέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους: «Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας» – τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ού αιώνα και πρωτοπόρου του σύγχρονου παραμυθιού. «Γέφυρες», ένα αφιέρωμα για παιδιά και νέους πρόσφυγες. «2020. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο» – ταινίες μικρού μήκους από 15 Ελληνες σκηνοθέτες. «Zoom in European Children’s Films», αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο ταινιών για παιδιά και νέους.

Παράλληλα με το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται η 20ή Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», η οποία προβάλλει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, www.olympiafestival.gr, και για την «Camera Zizanio» στη διεύθυνση camerazizanio.net.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης αναφέρει:

«Εφέτος, για 33η χρονιά, θα είναι και πάλι κοντά σας το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μοναδικό φεστιβάλ της Αθήνας αφιερωμένο στα πρόσφατα (και όχι μόνο) επιτεύγματα του ευρωπαϊκού (μαζί και τον ελληνικού) κινηματογράφου. Εφέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαζόμαστε, δυστυχώς, να διοργανώσουμε το φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, διαδικτυακά, δίνοντας ωστόσο, έστω και με αυτό τον τρόπο, την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της Αθήνας, να απολαύσει πολύ και καλό σινεμά. Σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών για τον παγκόσμιο κινηματογράφο
– τόσο στην παραγωγή και τη διανομή όσο και σε ό,τι αφορά στην προβολή των ταινιών στις αίθουσες – δεν μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε το κύριο σκέλος του προγράμματος στον ελληνικό κινηματογράφο, που πάντοτε αποτελούσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, σημαντικό τμήμα των εκδηλώσεων του Πανοράματος. Χωρίς, παράλληλα, να ξεχνάμε τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κινηματογράφο καθώς και τα θεματικά αφιερώματα που δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο φεστιβάλ μας, σε ένα πρόγραμμα που σύντομα θα ανακοινωθεί και που είμαστε σίγουροι πως θα προσελκύσει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον σας.»


Πηγή: timesnews.gr