• Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΧΙΚΑΣ

Βρισκόμαστε μόλις μία ανάσα μακριά από τις Αμερικανικές Εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και η ανάδειξη του νέου πλανητάρχη θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που η παγκόσμια κοινωνία θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις που αναδύονται.

Οι δημοσκοπήσεις και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η «ήρεμη δύναμη» του Τζο Μπάιντεν τείνει να κερδίσει τη πολιτική μονομαχία. Η ιστορική όμως αστοχία τους το 2016 αναδεικνύει την ανάγκη να εξετάσουμε ορισμένες πρακτικές συνθήκες που φαίνεται να προκαλούν μια πολιτική ανατροπή. Ακολουθούν 5 στοιχεία που πιστεύω θα δώσουν στους Δημοκρατικούς τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Ενδιάμεσες Εκλογές 2018 – ψήφος εμπιστοσύνης στους Δημοκρατικούς

Οι «ενδιάμεσες εκλογές» διεξάγονται στο ημίχρονο της 4ετούς θητείας τής εκάστοτε κυβέρνησης. Οι εκλογείς αποφασίζουν για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επιλέγουν Κυβερνήτες στις Πολιτείες τους. Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών λειτουργεί παραδοσιακά ως μια σκιαγράφηση των πολιτικών τάσεων. Οι εκλογές του 2018 εξέλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση Τραμπ. Το τελικό σκορ έδειξε μια άτυπη λαϊκή πρόταση δυσπιστίας προς τη Ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση και επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει. Ο τελικός αριθμός των εκλογέων αναμένεται να είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών. Από αυτούς, μάλιστα, οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί είναι κατά 14% περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους. Η διαφορά στην προσέλευση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ερμηνεύεται, σε συνέχεια της ψήφου δυσπιστίας το 2018, ως συμπεριφορά ανατροπής.

Πολιτικά Σκάνδαλα – Πρόταση μομφής Τραμπ

Δύο σοβαρά πολιτικά σκάνδαλα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη 4ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ. Το πρώτο αφορά τη παρέμβαση Πούτιν στις προεδρικές εκλογές τού 2016, όπου μέσω κυβερνοπόλεμου στήριξε την υποψηφιότητα Τραμπ. Το δεύτερο δημιούργησε ισχυρότατους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση καθώς ο Πρόεδρος των Η.Π.Α βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόταση μομφής και πιθανή καθαίρεσή του. Η κατηγορία προήλθε μετά τη διαρροή της συμφωνίας με τον Ουκρανό ομόλογο για στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατομμυρίων με αντάλλαγμα την ουκρανική παρέμβαση στις τρέχουσες προεδρικές εκλογές.

Διαχείριση πανδημίας covid19

Μια σφοδρή κρίση όπως η πανδημία του κορονοϊού λειτουργεί στη συνείδηση των πολιτών επιβαρυντικά για την εκάστοτε κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Τραμπ διαχειρίστηκε την πανδημία επικοινωνιακά, ψηφοθηρικά και καθόλου ουσιαστικά. Υπέπεσε σε σοβαρά ατοπήματα και παραπληροφόρησε επανειλημμένως την κοινή γνώμη με αντιεπιστημονικό λόγο. Σε δημοσίευση τηλεφωνικής συνέντευξης ο Πρόεδρος Τραμπ παραδέχεται ότι υπονόμευσε εσκεμμένα τη σοβαρότητα της πανδημίας για να μη δημιουργήσει κλίμα πανικού στους πολίτες, φορτώνοντας στον Λευκό Οίκο άλλο ένα μίνι σκάνδαλο. Όλα αυτά όταν οι Η.Π.Α είναι με διαφορά η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα παγκοσμίως.

«Ρεπουμπλικάνοι κατά Τραμπ»

Το παραδοσιακά μεγαλύτερο όπλο των Ρεπουμπλικάνων είναι η πολύ ισχυρή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Ο Προέδρος Τραμπ έχει διασπάσει αυτή την ομοιογένεια του Κόμματός του. Η απαξίωση ορισμένων «ιερών» ρεπουμπλικανικών θεσμών, όπως οι βετεράνοι του στρατού έχει γεννήσει το κίνημα «Ρεπουμπλικάνοι κατά Τραμπ» όπου χιλιάδες παραδοσιακοί ψηφοφόροι του «κόκκινου Κόμματος», συνηγορούν υπέρ του Μπάιντεν υποστηρίζοντας ότι η διχαστική ρητορική του Τραμπ προσβάλλει τις συντηρητικές ιδέες.

Σε μια εποχή που η αποστειρωμένη καθημερινότητα μοιάζει με χειρουργικό τραπέζι, όπου στρατόπεδα, νησιά και ξερότοποι έχουν γίνει αποθήκες ξεριζωμένων ψυχών και η τρομοκρατία «αποκεφαλίζει» την εκπαίδευση, ο κόσμος έχει ανάγκη να βαδίσει με σίγουρα βήματα. Αισιοδοξούμε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα επιλέξουν να γκρεμίσουν τους τοίχους και να χτίσουν γέφυρες.


Πηγή: timesnews.gr