Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και γενικότερα η ενασχόληση με τη μουσική μπορούν να βοηθήσουν κάθε παιδί να βελτιώσει τις δεξιότητες γενικότερα τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Μεταξύ των αγγλικών ή του ποδοσφαίρου, το πρόγραμμα κάθε παιδιού σχολικής ηλικίας είναι γεμάτο με διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά (Kinder Aktivitäten Zürich) είναι πολύ χρήσιμες για όλους τους γονείς. Εάν σκέφτεστε πώς αλλιώς θα μπορούσατε να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας και τι άλλο μάθημα θα το ωφελούσε καλό είναι να λάβετε υπόψη τα οφέλη που θα έχει για το παιδί σας ένα μάθημα μουσικής. Μπορεί να μην είναι ο επόμενος Μπετόβεν όμως μέσα από τη μουσική θα μάθει να κάνει υπομονή αλλά θα καταλάβει καλύτερα και τα μαθηματικά με διασκεδαστικό τρόπο!

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης:

  • Βελτιώνει τις ακαδημαϊκές δεξιότητες

Σύμφωνα με έρευνες η μουσική βελτιώνει στο σύνολό τους τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ενός παιδιού. Η μουσική και τα μαθηματικά είναι αλληλένδετα. Με την κατανόηση του ρυθμού, των χρόνων και των διαστημάτων, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαιρούν, να δημιουργούν κλάσματα και να αναγνωρίζουν μοτίβα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα αρχίσουν να μαθαίνουν τραγούδια, εξασκώντας τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Τα μαθήματα μουσικών οργάνων εισάγουν επίσης τα μικρά παιδιά στον κόσμο της φυσικής. Για παράδειγμα, οι παλλόμενες χορδές σε μια κιθάρα ή ένα βιολί διδάσκουν στα παιδιά τις αρμονικές δονήσεις. Ακόμα και τα μη έγχορδα όργανα, όπως τα τύμπανα, δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν επιστημονικές αρχές και φαινόμενα όπως τα ηχητικά κύματα.

  • Αναπτύσσει φυσικές δεξιότητες

Ορισμένα όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν συντονισμό και κινητικές δεξιότητες αφού απαιτούν κίνηση των δακτύλων, των χεριών και των ποδιών. Είναι επίσης ιδανική δραστηριότητα για παιδιά με πολλή ενέργεια. Όργανα όπως το πιάνο και το βιολί, που απαιτούν διαφορετικές ενέργειες από το δεξί και το αριστερό χέρι ταυτόχρονα οδηγούν στην απόκτηση πολύπλευρων κινητικών εμπειριών με ευχάριστο τρόπο. Είναι σαν να χτυπάς το κεφάλι σου και να τρίβεις την κοιλιά σου ταυτόχρονα. Η μουσική ενισχύει την ανάπτυξη της αίσθησης του χρόνου καθώς και της αίσθησης της κίνησης του σώματος στο χώρο ενώ μέσω της ενίσχυσης και η τελειοποίηση του συγχρονισμού μπορεί να προετοιμάσει τα παιδιά για άλλα χόμπι, όπως ο χορός και ο αθλητισμός.

  • Καλλιεργεί τις κοινωνικές δεξιότητες

Μέσω των ομαδικών μαθημάτων μουσικής όπως αυτά μιας μουσικής ομάδας, μιας χορωδίας ή μιας ορχήστρας δημιουργούνται συνθήκες ομότιμης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, δεξιότητες οι οποίες ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα σε ένα σύνολο αλλά παράλληλα τα παιδιά συντονίζονται και μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο να ακολουθούν οδηγίες ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κ. Σοφία Κραββαρίτη, μουσικολόγο και μουσικοπαιδαγωγό στον πρωτότυπο χώρο μουσικής έκφρασης για παιδιά Music Tree. Για παράδειγμα εάν ένα παιδί παίζει ή τραγουδάει πολύ δυνατά ή βιάζεται, θα πρέπει να προσαρμοστεί πράγμα που επιτυγχάνεται μέσω ομαδικών ασκήσεων κατάλληλων για την κάθε ηλικιακή ομάδα και έτσι γίνεται κατανοητός στα παιδιά ο ρόλος τους ως άτομα και μέρη ενός συνόλου κάτι το οποίο θα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους σε διαφορετικούς τομείς.

  • Βελτιώνει την πειθαρχία και την υπομονή

Η εκμάθηση ενός οργάνου διδάσκει στα παιδιά την καθυστερημένη ικανοποίηση. Το βιολί, για παράδειγμα, έχει μια απότομη καμπύλη μάθησης. Προτού μπορέσετε να παίξετε μια μελωδία, έστω και μια νότα, πρέπει πρώτα να μάθετε πώς να κρατάτε το βιολί, πώς να κρατάτε το τόξο και πού να τοποθετείτε τα πόδια σας. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει στα παιδιά να επιμένουν για ώρες, μήνες και μερικές φορές χρόνια προπόνησης προτού επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους, όπως τη συμμετοχή σε μια μπάντα ή η απομνημόνευση ενός σόλο κομματιού. Τα ατομικά μαθήματα και η εξάσκηση στο σπίτι απαιτούν πολύ εστιασμένη προσοχή για ακόμη και 10 λεπτά κάθε φορά ενώ τα ομαδικά μαθήματα, στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν να παίζουν τα ίδια όργανα σε ένα σύνολο, βελτιώνουν την υπομονή, καθώς τα παιδιά πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν ξεχωριστά. Περιμένοντας τη σειρά τους και ακούγοντας τους συμμαθητές τους να παίζουν, τα παιδιά μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό στους συνομηλίκους τους, να κάθονται ήσυχα για καθορισμένες χρονικές περιόδους και να είναι προσεκτικά.

  • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Τα μαθήματα μουσικής παρέχουν ένα πλαίσιο στο οποίο τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δέχονται και να δίνουν εποικοδομητική κριτική. Η μετατροπή των αρνητικών σχολίων σε θετική αλλαγή βοηθά στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης. Τα ομαδικά μαθήματα, ειδικότερα, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων ή των συνομηλίκων τους, δεν είναι τέλειος και ότι ο καθένας έχει περιθώρια βελτίωσης. Η παρουσίαση του εαυτού σας στο κοινό είναι μια σημαντική δεξιότητα είτε γίνετε επαγγελματίας μουσικός είτε όχι. Αυτή η ικανότητα μεταφέρεται εύκολα στη δημόσια ομιλία. Και, φυσικά, όταν ένα παιδί προχωρήσει αρκετά, θα έχει μουσικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ξεχωρίσει.

  • Εισάγει τα παιδιά σε άλλους πολιτισμούς

Μαθαίνοντας και παίζοντας μια ποικιλία οργάνων, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πώς η μουσική παίζει κρίσιμο ρόλο σε άλλους πολιτισμούς. Για παράδειγμα, τα bongos και timbales μπορούν να εισαγάγουν τα παιδιά σε αφρικανικά και κουβανικά στυλ μουσικής. Μουσικά όργανα, όπως η κιθάρα, το βιολί και το πιάνο, μπορούν να ενταχθούν σε ένα μεγάλο ρεπερτόριο, από την κλασική μουσική μέχρι την τζαζ που προήλθε από τον Αμερικανικό Νότο. Είναι σημαντικό να εξοικειωθούν τα παιδιά με άλλους πολιτισμούς σε νεαρή ηλικία, διότι αυτό ενθαρρύνει την ανοιχτή σκέψη για κόσμους και παραδόσεις πέρα ​​από αυτούς που γνωρίζουν.

Σίγουρα τα οφέλη από την ενασχόληση με τη μουσική είναι πολλά και αξίζει να τα ανακαλύψουν οι μικροί μας φίλοι μέσα από μαθήματα στο τραγούδι ή το αγαπημένο τους όργανο.


Πηγή: timesnews.gr