Επίθεση της Ρωσίας σε στρατιωτική βάση και εμπορικό πλοίο στην Ουκρανία

Επίθεση της Ρωσίας σε στρατιωτική βάση και εμπορικό πλοίο στην Ουκρανία



Σήμερα το πρωί, μια ρωσική υπερηχητική πύραυλος χτύπησε την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ, όπως ανέφερε το Κίεβο, σε μια σπάνια παραδοχή. Η επίθεση αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά από ανακοίνωση του Ολλανδού υπουργού Άμυνας για τη προμήθεια περισσότερων μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση, η οποία βρίσκεται στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι, έχει συχνά στο στόχαστρο τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δεν ανέφερε αν υπήρξαν ζημιές, αν και η παραδοχή ενός πυραυλικού πλήγματος στην περιοχή είναι ασυνήθιστη. Όμως, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Σέρχιι Τιούριν, δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων ή ζημιές σε σημαντικές υποδομές.

Ταυτόχρονα, δύο πύραυλοι Κινζάλ κατερρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου και θραύσματα έπεσαν σε τρεις περιοχές, χωρίς όμως να αναφερθούν σημαντικές ζημιές ή θύματα, χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία της αντιαεροπορικής άμυνας. Επιπλέον, οι αρχές ανέφεραν ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 32 ρωσικά drones, με άλλα 37 να χάνουν την ανίχνευσή τους από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη ενός χωριού κοντά στο Ποκρόφσκ, που αποτελεί στρατηγικό κόμβο στην ανατολική Ουκρανία, και κατά την οποία οι δυνάμεις πλησιάζουν μετά από συνεχείς επιθέσεις.

Ένα ακόμα ρωσικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε πλοίο που μετέφερε καλαμπόκι από το λιμάνι Πιφντένι, χωρίς να τραυματιστεί κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος, που είναι όλοι πολίτες Αιγύπτου και Συρίας. Το πλοίο αυτό είναι το 20ο πολιτικό πλοίο που έχει υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις. Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι αυτές οι επιθέσεις απειλούν τη λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων και τη διεθνή επισιτιστική ασφάλεια, ενώ η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει μη στρατιωτικούς στόχους.

Πηγή: news.gr