«Έχουμε πλέον ένα παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο που έρχεται με πρωτοφανή ένταση. Είναι  σαν να βρισκόμαστε σε μία θύελλα. Έχουμε λάβει μέτρα και ξεκινούμε την καραντίνα ευρισκόμενοι ακόμα σε σχετικά χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων απ’ ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ συμπλήρωσε ότι ο κυριότερος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων,  είναι  για να μη φτάσει η Ελλάδα α βλέπει εικόνες όμοιες με άλλες χώρες.
«Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει έρθει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική», σημείωσε.

«Ο πρωθυπουργός είπε χθες μία αυτονόητη αλήθεια που είχα πει και εγώ προχθές. Προφανώς όλες οι προβλέψεις για την ταχύτητα εξαπλώσεως του δεύτερου κύματος παγκοσμίως και των επιστημόνων και των πολιτικών έπεσαν έξω. Δεν είναι  κάτι που έγινε στην Ελλάδα. Είναι  κάτι που γίνεται στον πλανήτη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν λέμε κάτι απολύτως αυτονόητο, προκαλεί τόσο μεγάλη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Στους 140 από 98 οι γιατροί στο «Σωτηρία» 

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι όλες οι ΜΕΘ είναι  έτοιμες και λειτουργικές, υπογραμμίζοντας ότι οι μισές είναι  άδειες. Αναφορικά με τους γιατρούς του νοσοκομείου «Σωτηρία», σημείωσε ότι «Το 2015, όταν δηλαδή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ,  το ‘Σωτηρία’ είχε 170 γιατρούς. Το 2019 όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ‘Σωτηρία’ είχαν μείνει 98 γιατροί και σήμερα μετά τις προσλήψεις του κ. Κικίλια, οι γιατροί είναι  140.

Αυτά δεν τα είπε η Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα είπε η διευθύντρια της Πνευμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’. Είναι  διπλάσιοι ακριβώς από την εποχή που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επί Τσίπρα, δυστυχώς, κατέρρευσε το ‘Σωτηρία’, όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα», τόνισε.

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει τη διάρκεια του lockdown

Ο υπουργός ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος το πότε θα τελειώσει ακριβώς το lockdown, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. «Εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με πειθαρχία και αρχίσει η πανδημία να υποχωρεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να αρθεί έστω και μερικώς. Έχουμε πει από την αρχή ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», δήλωσε.

Είμαστε πανέτοιμοι να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία

Αναφερόμενος στην αντοχή της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο λόγος που έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια και ο λόγος που έχουμε βγει με τόσο μεγάλη επιτυχία αρκετές φορές στις αγορές και θα ξαναβγούμε αν χρειαστεί, είναι ότι οι αγορές διαπίστωσαν πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και στην υγεία και στην οικονομία ήταν συνετά και αρκετά σοβαρά για να ελέγξουν την πανδημία από τη μία και να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία από την άλλη.

«Εάν θεωρούσαν οι αγορές ότι αυτά που κάνουμε είναι λάθος, τώρα δεν θα είχαμε 0,8% επιτόκιο, θα είχαμε 8%. Με τη λελογισμένη χρήση των δημόσιων οικονομικών που μας έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός είμαστε σήμερα ως κράτος πανέτοιμοι να αντέξουμε και μία πιο παρατεταμένη αναγκαστική καραντίνα και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία», είπε.

Θα υπάρξει διάταξη για τις επιταγές 

Ο υπουργός τόνισε ότι τη Δευτέρα, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα υπάρχει και η διάταξη για τις επιταγές που είναι κάτι που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

  • Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πάρουν 75 μέρες παράταση.
  • Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50% θα πάρουν 75 μέρες παράταση.
  • Όσοι κάτοχοι επιταγών που πρέπει να τις εισπράξουν έχουν άνω του 20% του τζίρου τους ανείσπρακτες επιταγές που είναι προστατευμένες λόγω των κρατικών μέτρων, αυτοί αυτομάτως θα λαμβάνουν, παρότι λειτουργεί η επιχείρησή τους, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο

Πρόστιμο σε όποιον έχει κάνει παράλογη αύξηση

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στα super market υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα super market.

«Είμαι υπέρ της ελευθέρας αγοράς αλλά όταν είσαι σε καθεστώς καραντίνας δεν έχεις ελεύθερη αγορά, έχεις ρυθμισμένη αγορά. Θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει, τον περασμένο Μάρτιο, και όποιος έχει κάνει παράλογη αύξηση πάνω από αυτό που θα επιτρέψουμε, θα λάβει τεράστιο πρόστιμο. Καλώ τους επικεφαλής που το έκαναν να μην το συνεχίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.


Πηγή: timesnews.gr