Την ανάγκη να υπάρχει «συναίνεση» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «πάντα όμως προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μετά την ενημέρωση που είχε κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Προσήλθαμε όπως πάντα σε κλίμα συναίνεσης σε μια απ’ τις πραγματικά καινοτόμες ενημερώσεις, όπως κάνει ο κ. Δένδιας, κατά τακτά χρονικά διαστήματα για θέματα του υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε ο κ. Μυλωνάκης.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης συσχέτισε τη σημερινή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας με την πολιτική της Άγκυρας: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει τον πόλεμο αυτό θρησκευτικό. Ήδη, απ’ ό,τι φαίνεται κήρυξε τζιχάντ στην Ευρώπη» ανέφερε και σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει ένα τέτοιο χτύπημα» προσέθεσε:

«Η Γερμανία καλό θα είναι να έρθει σε συμβιβασμό με τη Γαλλία. Εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μακρόν, ο οποίος κατάλαβε πολύ γρήγορα τι θέλει να κάνει ο Ερντογάν. Θέλει να γίνει χαλίφης και να στείλει τον ISIS στην Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάκης συζήτησαν ακόμη το θέμα της Αλβανίας και την παραπομπή οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στη Χάγη, το οποίο «πιο πολύ σηματοδοτεί ένα θέμα το οποίο έχουμε ξαναπεί, το οποίο όμως η Ελληνική Λύση δεν το δέχεται, να πάνε τα ελληνοτουρκικά θέματα στη Χάγη».

«Αυτό το οποίο θα δεχτεί η Ελληνική Λύση είναι ότι έχουμε μια διαφορά και μόνη με την Τουρκία, τη χάραξη, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και πουθενά αλλού», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτά τα οποία φαίνεται ότι επιδιώκει ο Ερντογάν όσον αφορά τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικότερα για θέματα έρευνας και διάσωσης, αποστρατιωτικοποίησης των νήσων και ότι όλη η θαλάσσια περιοχή από τον 28ο και μετά ανήκει στην Τουρκία, ούτε στο όνειρό του».

Ανέφερε ακόμη ότι ρώτησε τον κ. Δένδια τι γίνεται με το θέμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καθώς, όπως είπε, έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει βγει πόρισμα, με τον κ. Δένδια να απαντά ότι δε μπορεί να εισέλθει στα εσωτερικά της Αλβανικής δικαιοσύνης, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.

Τέλος, ο κ. Μυλωνάκης σημείωσε ότι ανέφερε στον υπουργό το ζήτημα της καθημερινής παραβίασης των θαλασσίων ζωνών, όσον αφορά την αλιεία.

«Θυμίζω ότι τον Μάρτιο λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλιευτικές ζώνες. Δεν έχουμε οριοθετήσει ακόμα, με αποτέλεσμα οι τούρκικες ψαρόβαρκες να μπαίνουν στα τέσσερα ή στα τρία ναυτικά μίλια, να διώχνουν τους Έλληνες ψαράδες και να ψαρεύουν οι ίδιοι», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr