Αναγνωρίζοντας σημάδια βελτίωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά κρίνοντας πως ακόμα τα «νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να περιγράψει τον τρόπου με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πάντα οι αποφάσεις λαμβάνονται έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Ξεκινώντας από τα θετικά σημάδια αναφορικά με την πορεία του ιού στη χώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία».

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Δεν υπάρχει ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι συμμερίζεται «απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνέουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα».

Ωστόσο υπογράμμισε πως δεν είναι σε θέση να ορίσει ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς, προσθέτοντας ότι όμως μπορεί να να πει ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. «Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν», υπογράμμισε.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ποιοι τομείς είναι λιγότερο πιθανό να ανοίξυν σύντομα, ο κ. Γεωργιάδης σημείσε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δεν θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα, τονίζοντας ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο σύστημα click away.

Εξηγώντας το «εργαλείο» του click away στο οποίο αναφέρθηκε χθες, δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. «Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».

Η εστίαση είναι δύσκολο να ανοίξει

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι ο δείκτης που έχει φτιάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μετρά πόσο καλά η άσχημα πηγαίνει κάθε χώρα είναι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο. «Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, το Βέλγιο είχε 1.323 ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 898, η Ιταλία 793 ανά εκατομμύριο, η Γαλλία 693, η Τσεχία 644 ανά εκατομμύριο, η Σουηδία 616, η Ολλανδία 501, η Ρουμανία 495 και η Ελλάδα 125 ανά εκατομμύριο. Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο», κατέληξε.


Πηγή: timesnews.gr