Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αφγανιστάν: Νέο κύκλο επαφών για την ειρηνευτική διαδικασία ξεκινά ο ειδικός επιτετραμμένος...

Αφγανιστάν: Νέο κύκλο επαφών για την ειρηνευτική διαδικασία ξεκινά ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ

296
0

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, θα ταξιδέψει στην Καμπούλ και στη Ντόχα για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση και αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Κυριακή.

Οειδικός επιτετραμμένος και μέλη της ομάδας του θα επισκεφθούν επίσης πρωτεύουσες άλλων κρατών της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιτευχθεί «δίκαιη και διαρκής πολιτική διευθέτηση» και «μόνιμη και συνολική κατάπαυση του πυρός» στην εμπόλεμη χώρα, κατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε ημερομηνίες ή άλλες λεπτομέρειες.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες, αλλά δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έκτοτε ενώ, η βία έχει κλιμακωθεί, εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν και κατά πόσον θα αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις, όπως προέβλεπε η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν μελετά το τρέχον διάστημα τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν για να αποφασίσει μεταξύ άλλων αν θα τηρήσει τη δέσμευση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και θα αποσύρει τους εναπομείναντες 2.500 αμερικανούς στρατιωτικούς από τη χώρα όπου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τη δέσμευσή τους να αποκλιμακώσουν τη βία. Οι αντάρτες, το ισλαμιστικό καθεστώς των οποίων ανατράπηκε το 2001 με την εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους, αρνούνται πως αθετούν τη συμφωνία.


Πηγή: timesnews.gr