Σοκ προκαλούν οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τους ανθρώπους που ζουν εκτοπισμένοι στην περιοχή του Σαχέλ στο εσωτερικό δηλαδή της ίδιας τους της χώρας, της Αφρικής. Αυτοί έχουν φτάσει τα 2 εκατ. όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) κάλεσε να τεθεί τέρμα «στην αδιάλειπτη βία» στο Σαχέλ, «που οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στα σύνορα της χώρας τους».

Οι εσωτερικοί εκτοπισμοί στην περιοχή -που περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μαλί και τον Νίγηρα- όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια», αφού υπήρχαν 490.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στις αρχές του 2019.

Πάνω από τους μισούς εκτοπισμένους στην περιοχή είναι κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο.

Από τις αρχές του έτους, η βία στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο ανάγκασε τουλάχιστον 21.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα στην ίδια τους τη χώρα, σύμφωνα με την HCR.

Και στην Μπουρκίνα Φάσο, από την 31η Δεκμβρίου σειρά ένοπλων επιθέσεων στην πόλη Κούμπρι και σε γειτονικά χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας προκάλεσαν τον εκτοπισμό τουλάχιστον 11.000 ανθρώπων. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν τη νύχτα, όταν οι επιτιθέμενοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των σπιτιών τους. Οι εκτοπισμένοι έφθασαν σε ασφαλή μέρη και φιλοξενούνται από τότε σε τοπικές κοινότητες στην Ουαχιγκούγια και την Μπάργκα, περίπου 35 χλμ από εκεί.

Παρά τη γενναιοδωρία των οικοδεσποτών τους, πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι δεν διαθέτουν ούτε καν ένα βασικό καταφύγιο, κοιμούνται στο ύπαιθρο και έχουν επείγουσα ανάγκη για στέγη, ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική φροντίδα και κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η HCR κατασκευάζει 108 λυόμενα σπίτια στην Ουαχιγκούγια και διένειμε στρώματα και κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οι τοπικές αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειες καταγραφής των νεοαφικνούμενων και επανεγκατάστασής τους αλλού.

Το Σαχέλ φιλοξενεί επίσης 850.000 πρόσφυγες κυρίως από το Μαλί.

Επιθέσεις τζιχαντιστών, εγκληματικές συμμορίες, κοινοτικές συγκρούσεις έχουν οδηγήσει το Σαχέλ σε ένα σπιράλ βίας που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους από το 2012.

Οι ανάγκες του πληθυσμού αυξάνονται σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην περιοχή, όπου συγκλίνουν πολλές κρίσεις, κυρίως οι ένοπλες συγκρούσεις, η ακραία φτώχεια, η διατροφική ανασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές και η πανδημία της COVID-19.

Το Σαχέλ περιλαμβάνει μερικές από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο και οι κοινότητες που φιλοξενούν τους εκτοπισμένους «έχουν φθάσει στα όρια», σύμφωνα με την HCR, που καλεί τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει την υποστήριξή της απέναντι σε αυτή την περιοχή.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις χώρες μέλη να «δράσουν τώρα για να βοηθήσουν τις χώρες του Σαχέλ να αγωνιστούν εναντίον των βαθιών αιτίων αυτών των αναγκαστικών εκτοπισμών, για να προκαλέσουν μια στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και για να ενισχύσουν θεσμούς όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, πολλά από τα οποία έχουν κλείσει λόγω της επίμονης βίας».

Σε όλη την περιοχή, η HCR και οι εταίροι της αποκαθιστούν σχολεία, υποστηρίζουν μηχανισμούς εξ αποστάσεως διδασκαλίας και παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Εργάζονται επίσης για την πρόληψη και την απόκριση σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας «που είναι γενικευμένες».


Πηγή: timesnews.gr