Τα κρούσματα είναι μειωμένα (ανακοινώθηκαν 262) αλλά οι διασωληνωμένοι παραμένουν πάνω από τους 400. Επιπλέον το ιικό φορτίο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής παραμένει αρκετά υψηλά. Αρκετές περιοχές όμως και στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν στο «κόκκινο» προβληματίζοντας τους ειδικούς ενώ υπάρχει ανησυχία για την χαλαρότητα των γιορτών καθώς παρουσιάστηκε αυξημένη κινητικότητα των πολιτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επάνοδος στα σχολεία με φυσική παρουσία και ο πρωθυπουργός με προσωπική επιλογή αποφάσισε την επιστροφή σε αυστηρό lockdown από αύριο Κυριακή και για μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε εκτάκτως σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα μέτρα

Συγκερκιμένα από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί 11 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία του click away, ξανακλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ, απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα.

Σχετικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι εκκλησίες μας, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Επίσης επανέρχεται από τις 9 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 5 το πρωί.

Στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Αντιδράσεις και αντίμετρα

Αν το ιικό κρατηθεί χαμηλά σε χαμηλά επίπεδα και οι επιδημιολόγοι το εισηγηθούν τότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Πλήθος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, ενώτο υπουργείο Οικονομικών προσφέρει σε όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου  πλήρη αναστολή της καταβολής ενοικίου για τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι αν τα μέτρα ισχύσουν για μία εβδομάδα μόνο τότε είναι μικρό το κακό σε συνδυασμός με την απαλλαγή καταβολής ενοικίου.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ιερά Σϋνοδος της Εκκλησίας στον απόχηο των κυβερνητικών ανακοινώσσεων γαι τον εορτασμό των Θεοφανείων.


Πηγή: timesnews.gr