Με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας θα φωταγωγηθεί η Όπερα του Σίδνεϊ την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, στη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, η εμβληματική Όπερα του Σίδνεϋ, σήμα κατατεθέν της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, θα φωτιστεί στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, τιμώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση αλλά και σε αναγνώριση της συνεισφοράς των Ελλήνων στην Αυστραλία.

«Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε αυτή την ιστορική στιγμή με την ελληνική κοινότητα της ΝΝΟ» αναφέρει στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Ως πρωθυπουργός, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα για την συνεισφορά της και να τιμήσω την σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο».

H ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας

Τη συγκεκριμένη απόφαση επικροτεί η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε σθεναρά το αίτημα για προβολή της ελληνικής σημαίας στο εμβληματικό κτίριο του Σίδνεϊ. «Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος μαζί με τους Ιερείς και όλους τους πιστούς, ευχαριστούν την Πρωθυπουργό για τις προσπάθειες και τη στήριξη» αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι ανήμερα την 25η Μαρτίου θα ακουστεί για πρώτη φορά ολόκληρος ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική σύνθεση του Νικόλαου Μάντζαρου, στο Δημαρχείο του Σίδνεϊ από τη Συμφωνική Ορχήστρα σε μουσική διεύθυνση του George Ellis, στο πλαίσιο του 39ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ που φέτος είναι αφιερωμένο στον εορτασμό των 200 χρόνων.

Την ίδια μέρα θα μετονομαστεί σε «Μικρή Ελλάδα» η περιοχή μεταξύ των οδών Livingstone και Victoria στο Marrickville του Σίδνεϊ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο του Marrickville ενώ στόχος της συμβολικής κίνησης ήταν να τιμήσει την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ


Πηγή: timesnews.gr