Σε αναβολή της λειτουργίας τους αναγκάζονται να προχωρήσουν οι ιεθνώς φημισμένες παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, μετά και  το δεύτερο lockdown, που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση και που θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

η οποία, στις περισσότερες από αυτές γίνεται συνήθως στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Βιέννη θεωρείται “Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων” στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές,που συνήθως ανοίγουν στα μέσα Νοεμβρίου. Κορυφαία, εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της πόλης, της οποίας οι διοργανωτές δήλωσαν ότι στόχος είναι το άνοιγμά της στις αρχές Δεκεμβρίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι σημαντικό για την πόλη της Βιέννης «οι δημοφιλείς παραδόσεις να μπορούν να βιώνονται ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Με τις προ-χριστουγεννιάτικες εικόνες της Βιέννης πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας, και επομένως οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τις απαιτήσεις»..

Η εταιρεία που διοργανώνει τέσσερις άλλες, από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές σε κεντρικά σημεία στην αυστριακή πρωτεύουσα, σχεδιάζει να αναβάλει προς το παρόν το άνοιγμά τους, αναφέροντας ότι δεν ακυρώνεται η διοργάνωση τους, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια έναρξής τους αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ακυρώνει εξαρχής τις αγορές αυτές ανάγεται στην πρόθεσή της — όπως η πόλη της Βιέννης — “να δώσει πίσω στους ανθρώπους, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με αυτές τις αγορές ένα κομμάτι ομαλότητας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων”, δήλωσε η εκπρόσωπός της, προσθέτοντας πως κανείς πρέπει να μην ξεχνά ότι οι βιεννέζικες χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν παράδοση αιώνων.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επισήμανε ότι στη βάση των νέων δραστικών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα είναι δυνατές, τουλάχιστον τον Νοέμβριο, και ο ίδιος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση “πολύ άμεση, μη γραφειοκρατική βοήθεια” για τους οργανωτές και τους υπευθύνους.

Γιορταστική ατμόσφαιρα για τα Χριστούγεννα υπάρχει στην Αυστρία από άκρου εις άκρον ήδη εβδομάδες νωρίτερα, ακριβώς με τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, πολλές από τις οποίες εγκαινιάζονται και λειτουργούν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου.

Αυτές οι αγορές κυριαρχούνται από χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, χειροποίητα δώρα και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δένδρο αλλά και από το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά, ενώ παράλληλα, στις αυστριακές πόλεις και τα χωριά διοργανώνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα.

Ειδικότερα, για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης καταφθάνουν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επισκέπτες από την Ελλάδα να ανέρχονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή σε πολλές χιλιάδες.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr