Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αυστρία: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την μέχρι τώρα πορεία των μαζικών τεστ...

Αυστρία: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την μέχρι τώρα πορεία των μαζικών τεστ κορωνοϊού

333
0

Ικανοποιημένη εμφανιζόταν το απόγευμα του Σαββάτου η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, από την μέχρι τώρα πορεία των διενεργούμενων σε όλη τη χώρα και για το σύνολο του πληθυσμού, μαζικών τεστ για το νέο κορονοϊό, που άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν μέχρι την 15η Δεκεμβρίου.

Οομοσπονδιακός καγκελάριος εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο, που, όπως είπε, προχώρησαν τα τεστ και το γεγονός ότι υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα δεν τον εξέπληξε, δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος, αλλά “τελικά κατέστη δυνατό να διεκπεραιωθούν παντού τα μέχρι τώρα τεστ με τέτοιο τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες να μην έχουν προβλήματα”.

Στις δηλώσεις του, ο καγκελάριος προέβη σε ιδιαίτερο έπαινο για τη Βιέννη — κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, καθώς εκεί κυβερνούν οι κυβερνητικοί του αντίπαλοι, οι Σοσιαλδημοκράτες — όπου, όπως σημείωσε, ως μητρόπολη με πληθυσμό εκατομμυρίων, η οργάνωση ήταν πιο δύσκολη, αλλά “λειτούργησε καταπληκτικά”.

Θετικό απολογισμό για το αρχικό στάδιο της διενέργειας των μαζικών τεστ στη χώρα, έκανε και ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, σημειώνοντας πως η υψηλή συμμετοχή χαρακτήρισε την έναρξη, και τονίζοντας τις πολλές θετικές αντιδράσεις από μέρους των πολιτών “για την εξαιρετική οργάνωση και διενέργεια των τεστ” στα πρώτα τρία κρατίδια – Φόραλμπεργκ, Τιρόλο και Βιέννη.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι τα τεστ πηγαίνουν καλά”, δήλωσε απόψε η υπουργός ‘Αμυνας Κλαούντια Τάνερ, αναφέροντας πως περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ και θετικοί βρέθηκαν μερικές εκατοντάδες, οι οποίοι, για σίγουρη εξακρίβωση, θα υποβληθούν και σε τεστ PCR.

Η ίδια, επισήμανε πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί το ένα τρίτο μέχρι και το ήμισυ εκείνων που βρίσκονται θετικοί στο τεστ αντιγόνων, τελικά να αποδειχθεί με το δεύτερο τεστ ότι είναι αρνητικοί, ωστόσο, παρ ‘όλα αυτά, ήταν ήδη δυνατό να τεθεί ένας αριθμός ανθρώπων σε καραντίνα εγκαίρως, που, χωρίς αυτά τα τεστ, δεν θα γνώριζαν ότι ήταν θετικοί στον ιό.

Μετά την έναρξη των μαζικών τεστ για ολόκληρο τον πληθυσμό σε τρία από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας — Φόραλμπεργκ, Τιρόλο και Βιέννη — , άρχισαν σήμερα, Σάββατο, μαζικά τεστ για εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό παιδικών σταθμών στα υπόλοιπα κρατίδια — Κάτω Αυστρία, ‘Ανω Αυστρία, Μπούργκενλαντ, Στυρία, Καρινθία και Σάλτσμπουργκ.

Οι αρμόδιοι φορείς μιλούν για μια ομαλή διαδικασία – αλλά υπάρχει προφανώς ακόμη περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη συμμετοχή του πληθυσμού και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις τεστ, για παράδειγμα, στο Φόραλμπεργκ, όπου, όπως και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, ο πληθυσμός καλείται εκ νέου για συμμετοχή στα μαζικά τεστ.

“Έχουμε δει ότι τα τεστ λειτουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά”, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Φόραλμπεργκ Μάρκους Βάλνερ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα μέρη για τεστ σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Στο Φόραλμπεργκ, το δυτικότερο αυτό ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκαν ήδη μέσα σε δύο ημέρες 87.635 τεστ, από την αξιολόγηση των οποίων προέκυψε ότι μόνον τα 349 ήταν θετικά, δηλαδή ένα ποσοστό 0,4%, ενώ το ποσοστό των δηλώσεων συμμετοχής αυξήθηκε μόνον ελαφρά και βρισκόταν τελευταία στο 28,9%. Για την Κυριακή οι δηλώσεις για τεστ στο κρατίδιο ανέρχονταν απόψε σε 10.254, οπότε προβλέπεται να μειωθεί αύριο στο ήμισυ το προσωπικό που διενεργεί τα τεστ στους 80 ειδικούς σταθμούς στο Φόραλμπεργκ.

Όπως ανακοίνωσαν η υπουργός Ενσωμάτωσης Σουζάνε Ράαμπ και το Αυστριακό Ταμείο Ένταξης, οι πληροφορίες για τα μαζικά τεστ έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες, ενώ, για παράδειγμα, δίνονται σχετικές συμβουλές διαδικτυακά πολλές φορές την ημέρα σε διαφορετικές γλώσσες ή οι πολύγλωσσοι υπάλληλοι απαντούν τηλεφωνικά σε ειδική γραμμή στα ερωτήματα σχετικά με τα μαζικά τεστ, και επιπλέον έχουν αποσταλεί από την Πέμπτη σε 50.000 πρόσωπα SMS ή email με την ανάλογη ενημέρωση.


Πηγή: timesnews.gr