Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αυστρία-κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας «βλέπει» τη χώρα του και όλη την Ευρώπη...

Αυστρία-κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας «βλέπει» τη χώρα του και όλη την Ευρώπη στο τρίτο κύμα της πανδημίας

257
0

«Ναι, όλη η Ευρώπη βρίσκεται τώρα στο τρίτο κύμα, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, παραπέμποντας στον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων, νοσηλειών, θανάτων, και επισημαίνοντας ότι «σε ορισμένες περιοχές έχουμε μια κατάσταση που θεωρώ πραγματικά ανησυχητική, ειδικότερα όσον αφορά την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία λόγω της λοίμωξης από κορωνοϊό αυξήθηκε κατά έντεκα τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνολικά 397, αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό πληρότητας είναι διαφορετικό ανάλογα με την περιοχή, κυρίως επηρεάζονται η Βιέννη και η Κάτω Αυστρία, και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η κατάσταση πλέον δεν θα είναι διαφορετική από εκείνη το περασμένου φθινόπωρο.

Σε γενικές γραμμές, ανησυχεί για την εξέλιξη του αριθμού των νέων λοιμώξεων (η τελευταία ημερήσια αύξηση ήταν 3.515 νέες μολύνσεις το προηγούμενο εικοσιτετράωρο), καθώς “δεν είναι μια εκθετική αύξηση, αλλά μια γραμμική αύξηση που αυξάνει πολύ σταθερά και θα είναι μία πολύ ανησυχητική κατάσταση εάν αυτοί οι αριθμοί συνεχίσουν έτσι”.

Ερωτηθείς για περιφερειακά μέτρα, είτε χαλάρωση είτε αυστηροποίηση, ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ επεσήμανε ότι υπάρχουν περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη που αισθάνονται έντονα το τρίτο κύμα, για παράδειγμα, η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η Πράγα, οι ουγγρικές περιφέρειες και – για τον ίδιο “λίγο τρομακτικό” – η μητροπολιτική περιοχή στο Ελσίνκι, στην μέχρι στιγμής ιδιαίτερα σταθερή, Φινλανδία.

Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να τοποθετηθεί ως προς τα περαιτέρω μέτρα στην Αυστρία, πριν από τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με εμπειρογνώμονες, με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και την αυστριακή αντιπολίτευση.

Όταν ρωτήθηκε για τυχόν παράταση των διακοπών του Πάσχα των Καθολικών (που φέτος είναι στις 4 Απριλίου), για υποχρεωτική τηλεργασία ή μικρότερο χρόνο ισχύος για τα τεστ αντισωμάτων, ανέφερε μόνον ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να ελεγχθούν, μη θέλοντας ο ίδιος να κάνει προβλέψεις, όπως σημείωσε.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε με την κατάσταση στους εμβολιασμούς, αναφέροντας ότι η Αυστρία είναι σε πολύ καλή θέση στη διεθνή κατάταξη, έχουν πραγματοποιηθεί 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία πρώτη δόση ήδη το 11,5% εκείνων που μπορούν να εμβολιαστούν.

Μία μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Αυστρία θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, οπότε αναμένεται τετραπλάσια αύξηση των ημερήσιων παραδόσεων, περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στην Αυστρία τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και ο στόχος είναι έως τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου να έχουν εμβολιαστεί τα δύο τρίτα αυτών που μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ χαιρέτισε την σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca, που σημαίνει, όπως είπε, ότι αυτό μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται στους εμβολιασμούς στην Αυστρία.

“Αυτή η εξέλιξη επιβεβαίωσε την προσέγγισή μας, και μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε μία μεγάλη προθυμία στην Αυστρία να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, κάτι που μπορώ να συστήσω”, παρατήρησε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας.


Πηγή: timesnews.gr