Κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Μολύνσεις του νέου στελέχους του ιού έχουν αναφερθεί επίσης στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Γαλλία. Πρόκειται για μικρό αριθμό κρουσμάτων που συνδέονται με ταξίδι στη Βρετανία.

Μετά τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορωνοϊού, στις αφίξεις από τη Βρετανία, η Ιαπωνία αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις αφίξεις ξένων υπηκόων στη χώρα από την 28η Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Έπειτα από τον εντοπισμό πέντε περιπτώσεων της νέας παραλλαγής σε επιβάτες που σχετίζονται με ταξίδι στη Βρετανία, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ακόμη δύο ακόμη περιπτώσεις, η μία εκ των οποίων λέγεται ότι μεταδόθηκε τοπικά, όπως μεταδίδει το BBC.

Στον Καναδά τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού εντοπίστηκαν από τις υγειονομικές αρχές του Οντάριο. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από το Ντέραμ, το οποίο δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε επαφές με άτομα υψηλού κινδύνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας αυτής. Και οι δύο τέθηκαν σε απομόνωση.

Η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης ότι εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού. Πρόκειται για πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα από τη Βρετανία ή είχαν στενές επαφές με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή. Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή ενός νεαρού που έφτασε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη. Κανένας τους δεν νοσεί βαριά.

Στην Ιταλια εντοπίστηκε χθες η μετάλλαξη του κορωνοϊού​ σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. ‘Αλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Η Ελβετία εντόπισε τρεις περιπτώσεις, δύο από τις οποίες είναι πρόκειται για Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα. Η Ελβετία είναι μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έκλεισε τις πίστες του σκι κρατώντας ανοιχτό τον τουρισμό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες από τη Βρετανία να έχουν φτάσει στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ένα μεμονωμένο κρούσμα της μετάλλαξης καταγράφηκε στη Σουηδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Βρετανία στη Σουηδία.

Στην πόλη Τουρς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους στη Γαλλία. Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί πρόκειται για Γάλλο πολίτη ο οποίος κατοικεί μόνιμα στη Βρετανία και έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου». Είναι ασυμπτωματικός και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί επίσης στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική και την Νιγηρία.


Πηγή: timesnews.gr