Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά την απόφαση της Άγκυρας να βγάλει νοτίως του Καστελλορίζου το Oruc Reis προκειμένου να διεξάγει έρευνες στην περιοχή την οποία και δέσμευσε με NAVTEX, τορπιλίζοντας την όποια προσπάθεια διαλόγου.

Νέα επίθεση κατά της Αθήνας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, οι οποίες γίνονται 15 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της ενδοχώρας, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, οι έρευνες του Ορούτς Ρέις θα γίνουν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Είναι απαράδεκτο (σ.σ. η Ελλάδα) να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε η Άγκυρα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι «μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Αθήνας βασίζονται στον Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι «νομικά άκυρος», επικαλούμενη τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκής Ένωση.

«Όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τ.χλμ. είναι ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά πως οι απαιτήσεις της είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε να αποσύρει αυτές τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει σε έναν ελικρινή διάλογο», κατέληξε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή – Να ανακαλέσει άμεσα για την τουρκική NAVTEX η Άγκυρα

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε καλέσει την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για έρευνες με το Ορούτς Ρέις άμεσα.

«Η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε –μεταξύ άλλων- το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε αντι-NAVTEX, τονίζοντας ότι η τουρκική NAVTEX δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Πηγή: timesnews.gr