Ο χρόνος «εξαντλείται» για να επιλυθεί το αδιέξοδο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Αιθιοπίας οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση και έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό, όπως αναφέρει ο δικηγόρος ενός εκ των βασικών προσώπων.

Ο εκπρόσωπος του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Τζαβάρ Μοχάμεντ προειδοποίησε ότι η απεργία πείνας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κρατουμένων και προέτρεψε την κυβέρνηση να επιδιώξει μια γρήγορη επίλυση.

«Ξεμένουμε από χρόνο», δήλωσε ο δικηγόρος Κεντιρ Μπουλο. «Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να σκεφτούν με σύνεση και να λάβουν άμεσα μέτρα για να επιλύσουν την αιτία της απεργίας πείνας».

Δεκάδες ηγέτες του Ομοσπονδιακού Κογκρέσου των Ορόμο, συμπεριλαμβανομένου του Τζαβαρ, συνελήφθησαν τον Ιούλιο για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατική δράση. Ξεκίνησαν την απεργία πείνας στις 27 Ιανουαρίου.

Οι υπό κράτηση πολιτικοί απαιτούν από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να αποκαταστήσει τις άδειες του κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Τζαβαρ θα συνεχίσει την απεργία πείνας έως ότου απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, είπε ο δικηγόρος του.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και του πρωθυπουργού δεν απάντησαν σε αίτημα να σχολιάσουν σχετικά.

Οι «εύλογα αιτιολογημένες απαιτήσεις των κρατουμένων πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας σε δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η αναταραχή στην περιοχή ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Χάτσαλου Χαντεσα.


Πηγή: timesnews.gr