Ο ηγέτης της επαρχίας Τιγκράι της Αιθιοπίας γνωστοποίησε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας ξεκίνησαν την επίθεσή τους για να καταλάβουν την Μέκελε, την πρωτεύουσα αυτής της περιφέρειας.

Ο Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ, ο επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, με γραπτό μήνυμά του, ότι σημειώνονται «σφοδροί βομβαρδισμοί» στη Μέκελε, μια πόλη όπου κατοικούσαν 500.000 άνθρωποι πριν να ξεκινήσει η σύρραξη.

Η Μπιλέν Σεγιούμ, μια εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπιι Άχμεντ, υποστήριξε από την πλευρά της ότι οι αιθιοπικές δυνάμεις δεν θα βομβαρδίσουν μη στρατιωτικές περιοχές. «Η ασφάλεια των Αιθιόπων στη Μέκελε και την περιοχή του Τιγκράι παραμένει προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana BC, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, μετέδωσε ότι ο ομοσπονδιακός στρατός «κατέλαβε βασικά σημεία για να πάρει τον έλεγχο από τις δυνάμεις της χούντας του TPLF και κατευθύνεται προς τη Μέκελε που είναι ήδη υπό πολιορκία».

Ο στρατός ανέφερε στο Fana BC ότι ελέγχει πολλές κοινότητες, στα περίχωρα της πόλης. Μεταξύ αυτών είναι και η Αγκούλα, που απέχει λιγότερα από 40 χιλιόμετρα από τη Μέκελε. Ανακοίνωσε επίσης ότι «θα θέσει υπό τον έλεγχό του τη Μέκελε σε μερικές ημέρες», χωρίς να διευκρινίσει αν έχουν ήδη ξεκινήσει οι μάχες.

Μια διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής ο στρατός βρισκόταν στην Αγκούλα. Δεν είναι σαφές ωστόσο τι συμβαίνει στα νότια της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Στο μήνυμά του ο Ντεμπρετσιόν κατηγόρησε επίσης τον στρατό της γειτονικής Ερυθραίας ότι κάνει επιδρομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Τιγκράι για να συλλάβει πρόσφυγες οι οποίοι έφυγαν από την Ερυθραία.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να αποσπάσει ένα σχόλιο από την κυβέρνηση της Ερυθραίας. Το Τιγκράι κατηγορεί την Ερυθραία ότι χρησιμεύει ως βάση για τις επιχειρήσεις του αιθιοπικού στρατού.

Οι ισχυρισμοί όλων των πλευρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στην περιοχή και η πρόσβαση είναι αυστηρά ελεγχόμενη αφότου ξεκίνησαν οι μάχες, πριν από τρεις εβδομάδες, μεταξύ του αιθιοπικού στρατού και των δυνάμεων του TPLF.

ΠΗΓΗ: ΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP


Πηγή: timesnews.gr