Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 865 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 13 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 1.393 νεκρούς επί συνόλου 78.992 μολύνσεων.

Η υφυπουργός Υγείας Μίρα Ρακατσόλι, η οποία είναι επίσης επικεφαλής της επιτροπής ειδικών που έχει επιφορτιστεί να συμβουλεύει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων, των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν πλέον υψηλό το επίπεδο επιπολασμού του ιού στη χώρα (έχει φθάσει τα 209 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), κάτι που αποδίδουν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών του τέλους της χρονιάς και στην χαλαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η Ναγιάντα Κόμο, επικεφαλής νοσοκομείου λοιμωδών νόσων, τόνισε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ανήκουν κατά πλειονότητα στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 50 και των 60 ετών. Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης νεαροί ασθενείς που παρουσιάζουν βαριές μορφές της COVID-19.

Χθες η επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να παρατείνει επ’ αόριστον την αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε στη χώρα αυτή και θεωρείται πιο μολυσματικό και πιο θανάσιμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua


Πηγή: timesnews.gr