Το θέμα της διενέργειας τεστ από τις Κινητές Ομάδες Υγείας κατόπιν παρεμβάσεων Υπουργών της κυβέρνησης, έφερε στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς ζητά να μάθει εάν οι ενέργειες αυτές είναι σε γνώση του Υπουργού καθώς και αν υπάρχει επιτέλους κεντρικός σχεδιασμός για την μαζική διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της χώρας με την αξιοποίηση των 2.800.000 rapid τεστ που έχει προμηθευτεί η κυβέρνηση.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 14.12.2020

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Διενέργεια τεστ από τις ΚΟΜΥ κατόπιν παρεμβάσεων Υπουργών της κυβέρνησης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές για διενέργεια τεστ από τις ΚΟΜΥ μετά από παρεμβάσεις Υπουργών της κυβέρνησης για τις εκλογικές τους Περιφέρειες. Ειδικότερα, σε συγκεκριμένο Νομό της Βόρειας Ελλάδας έχουν διεξαχθεί rapid tests κορονοϊού μετά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει από Υπουργούς της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και μάλιστα υπάρχουν σχετικές ευχαριστήριες ανακοινώσεις και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τις ενέργειες αυτές των Υπουργών.

Όπως είναι λογικό το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό και ισχυρά ερωτηματικά για τον ρόλο των ΚΟΜΥ στη διαχείριση της πανδημίας και το κατά πόσο λειτουργούν τελικά ως κομμάτι ενός κεντρικού σχεδιασμού επιδημιολογικής επιτήρησης από τον ΕΟΔΥ και όχι ως «περιοδεύων θίασος» της κυβέρνησης προς όφελος των μικροκομματικών συμφερόντων της.

Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση έχει στα χέρια της 2.800.000 rapid τεστ μετά από τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν για την προμήθειά τους τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο περίπου 350.000. Τη στιγμή μάλιστα που οι επιστήμονες επανειλημμένα τονίζουν την ανάγκη της επιδιημιολογικής επιτήρησης της χώρας με τη διεξαγωγή όσο το δυνατον περισσότερων τεστ στον πληθυσμό και ειδικότερα την ανάγκη τυχαίων και μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων.

Δεδομένου ότι ο ρόλος του ΕΟΔΥ είναι ο εντοπισμός και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και

Δεδομένου ότι οι ΚΟΜΥ συστήθηκαν για να διευκολύνουν τη μαζική διενέργεια τεστ σε ολόκληρη την επικράτεια μέσω ενός κεντρικού και στοχευμένου σχεδιασμού και όχι προς όφελος των πολιτικών συμφερόντων των Υπουργών της κυβέρνησης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι σε γνώση σας το γεγονός ότι οι ΚΟΜΥ έχουν διενεργήσει τεστ σε περιοχές της χώρας κατόπιν παρέμβασης συναδέλφων σας στην κυβέρνηση;
  • Υπάρχει επιτέλους κεντρικός σχεδιασμός για την μαζική διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της χώρας με την αξιοποίηση των 2.800.000 rapid τεστ που έχετε προμηθευτεί και αν ναι ποιος είναι αυτός;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς


Πηγή: timesnews.gr