Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανδρουλάκης: Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα εμβόλια εκ μέρους της Γερμανίας...

Ανδρουλάκης: Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα εμβόλια εκ μέρους της Γερμανίας – Ερώτηση στην ΕΕ

310
0

Την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα εμβόλια εκ μέρους της Γερμανίας, με πιθανή ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή την αποκάλυψη των δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατομμυρίων δόσεων αντίστοιχα, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει σαφές εάν εκείνη γνώριζε και κάλυπτε τη Γερμανία γι’ αυτές τις εκτός πλαισίου συμφωνίες που κινούνται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια. Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι «η μη λήψη μέτρων εναντίον της Γερμανίας γι’ αυτές τις συμφωνίες, μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε εθνικούς ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση επιπλέον δόσεων, υπονομεύοντας τις κοινές παραγγελίες αλλά και την έγκαιρη επίτευξη ανοσίας για όλα τα κράτη-μέλη».

Επιπλέον, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Πορτογαλία, φαίνεται να αιτούνται και να προμηθεύονται τελικά λιγότερες δόσεις απ’ αυτές που αρχικά τους αναλογούσαν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μoderna, ο κ. Ανδρουλάκης ζητά την αναλυτική κατανομή από την Επιτροπή σε κάθε κράτος-μέλος ανά εταιρεία, καθώς και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά η κάθε χώρα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

«Μετά από μία εβδομάδα όπου η Επιτροπή είτε δεν ήξερε τι συνέβαινε είτε προσπαθούσε να καλύψει τη Γερμανία, έγινε φανερό, ότι η τελευταία έχει υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον δόσεις εμβολίων. Οι συμφωνίες αυτές υπογράφηκαν μάλιστα ενώ η Γερμανία κατείχε την κυλιόμενη προεδρία στο Συμβούλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, πολλές χώρες παίρνουν λιγότερα εμβόλια απ’ αυτά που τους είχαν προϋπολογιστεί από την Επιτροπή όταν συνέτασσε τις συμφωνίες με τις διάφορες εταιρείες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των δύο πρώτων που έχουν εγκριθεί, καθυστερώντας την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μέσω των εμβολιασμών σε όλη την Ένωση ταυτόχρονα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πότε έλαβε γνώση των παράλληλων αυτών συμφωνιών της γερμανικής κυβέρνησης με τις φαρμακοβιομηχανίες και αν υπάρχουν επιπλέον κράτη-μέλη που έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες και με ποιες εταιρείες;

Είναι αυτές οι συμφωνίες συμβατές με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια και πώς προτίθεται να αποτρέψει ένα εθνικό ράλι για διασφάλιση περισσότερων δόσεων από τα διάφορα κράτη-μέλη, αν δεν λάβει μέτρα κατά της Γερμανίας γι’ αυτή την παραβίαση;

Πόσες δόσεις είχαν κατανεμηθεί από την Επιτροπή σε κάθε κράτος-μέλος ανά εταιρεία και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά το κάθε κράτος ανά εταιρεία βάσει των μέχρι τώρα εγκρίσεων και συμφωνιών;».


Πηγή: timesnews.gr