Η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι τα εμβόλια της ΑstraZeneca που εμφιαλώνονται στην Ιταλία δεν θα μπορούν να εξάγονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνη εξαίρεση στο μπλοκάρισμα αυτό θα είναι οι χώρες που έχουν ζητήσει εμβόλια και αντιμετωπίζουν πραγματική και διαπιστωμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

H Αυστραλία όπου έπρεπε να φτάσουν οι 250.000 δόσεις που συσκευάζονται στο Ανάνι της κεντρικής Ιταλίας έδειξε να κατανοεί την κίνηση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης και μέσω του υπουργείου Υγείας της ανακοίνωσε ότι ούτως ή άλλως έχει ήδη προμηθευθεί 300.000 δόσεις.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται για κίνηση που θέλει να πλήξει την συγκεκριμένη χώρα, αλλά για μέτρο ουσιαστικά το οποίο στοχεύει στο να ασκηθεί πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες που δεν σέβονται τις συμφωνίες τους με την Ευρώπη. Η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί επάρκεια δόσεων σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε σπίτια

Και το Παρίσι σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρώμης. Ο Γάλλος υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι «η χώρα του μπορεί να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο » και ότι «η κυβέρνησή του συζητά συνεχώς με τους Ιταλούς για να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο όλο θέμα».

“Φυσικά, καταλαβαίνω τι έκανε η Ιταλία”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγγείς, Όλιβερ Βεράν την Παρασκευή, μία ημέρα μετά ττην Ιταλία. “Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα.”
“Συζητάμε στενά με τους Ιταλούς, καθώς και με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα”, είπε ο Βεράν, προσθ’ετοντας ότι “από την πρώτη μέρα, η Γαλλία πίστευε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση”.

Στο μεταξύ ο Μάριο Ντράγκι επισπεύδει -με κάθε τρόπο- την εκστρατεία εμβολιασμού: Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica σύντομα οι εμβολιασμοί θα γίνονται πόρτα-πόρτα, δηλαδή και στα σπίτια, με την συμμετοχή -όπου κριθεί αναγκαίο- του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας. O στόχος είναι, το πολύ μέσα σε ένα μήνα να εμβολιάζονται μέχρι και 700.000 δόσεις την ημέρα.

Και το μήνυμα που στέλνει ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει ήδη το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, χάρη σε επαγγελματίες και εθελοντές, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί εντός του καλοκαιριού. Υπό τον όρο ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα λάβουν το μήνυμα και θα αυξήσουν άμεσα την παράδοση των διαφόρων παρτίδων εμβολίου.

DEUTSCHE WELLE

Πηγή: timesnews.gr