Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Αποτίμηση εξέλιξης του κυβερνητικού έργου στο υπουργικό συμβούλιο

Αποτίμηση εξέλιξης του κυβερνητικού έργου στο υπουργικό συμβούλιο

240
0

Στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε και μια συνοπτική παρουσίαση της αποτίμησης εξέλιξης του κυβερνητικού έργου μέχρι τον Φεβρουάριο καθώς και του προγραμματισμού για τον Μάρτιο.

Η παρουσίαση αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία», με απεικόνιση των βασικών μεγεθών τόσο για τη συνολική πορεία του εμβολιασμού όσο και για την πορεία ανά ημέρα καθώς και σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 758.480 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 7,22% του πληθυσμού. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα είναι 25.004, τα προγραμματισμένα ραντεβού ανέρχονται σε 1.486.661 και το ποσοστό επιτυχίας τους κυμαίνεται σε ποσοστό 96%.

Στο σημείο αυτό, αναφέρονται μεταξύ άλλων ως σημαντικές εξελίξεις, η εκκίνηση λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα (Μαρούσι) και Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο τοπ 20 χωρών όσον αφορά στο ποσοστό εμβολιασμού πληθυσμού με τουλάχιστον μία χορηγηθείσα δόση (19η στο vaccine tracker Bloomberg στις 24-2). Αναφορά γίνεται στη σχεδόν πλήρη αξιοποίηση μη χορηγηθεισών δόσεων λόγω ματαιώσεων ραντεβού και στη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού κατά covid-19.

Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 43η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 46 χωρών όσον αφορά στα νέα κρούσματα covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Επίσης στην 33η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 46 χωρών και στην 23η στην ΕΕ-27 με 608 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 33η στην Ευρώπη (στις 45) με 24 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Υλοποίηση 11 σημαντικών μεταρρυθμίσεων

Αναλυτική αναφορά έγινε ακολούθως σε 11 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και είναι οι εξής:

1. Ψήφισή νόμου για τα Α.Ε.Ι. με σκοπό την θεραπεία χρόνιων στρεβλώσεων στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση.

2. Προκήρυξη Διαγωνισμού για το Υποέργο 1 του HRMS από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (12-02-2021), έργο που οδηγεί στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα.

3. Ψήφιση Νόμου για το Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

4. Διάταξη για την παροχή φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, με σκοπό την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων από το εξωτερικό.

5. Προσχέδια των πρώτων 17 ΚΥΑ για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και αναμένεται η έκδοσή τους μέχρι τις 28/2.

6. Υπεγράφησαν στις 5 και 11/2/2021 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης αντίστοιχα προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης» με επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

7. Η συνεργασία ΥΠΟΙΚ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδήγησε στην καταγραφή του ιστορικά χαμηλότερου επιπέδου ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους (Στοιχεία Δεκ. 2020).

8. Ολοκληρώνεται η ενεργοποίηση του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις που θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των απαιτήσεων μιας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενή τομέα. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και θα συμμετάσχουν σε αυτό τουλάχιστον 35.000 αγρότες και νέοι αγρότες.

9. Ψήφιση νομοσχεδίου «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και άλλες διατάξεις».

10. Δημιουργία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ηλεκτρονικής εφαρμογής (e- ναυλοσύμφωνο), για τη σύναψη ναυλοσυμφώνων με ηλεκτρονικό τρόπο, την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των ναυλοσυμφώνων κ.ά.

11. Αίτηση ένταξης και από την 4η συστημική τράπεζα (ΕΤΕ) στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Έξι σημαντικές Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις

Αναφέρθηκαν στη συνέχεια έξι μεγάλες επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτές είναι:

1. Υπογραφή νέας 25ετούς σύμβασης για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική η οποία από κοινού με το νέο επενδυτικό σχέδιο που τη συνοδεύει, ενσωματώνουν διεθνείς πρακτικές και σύγχρονες τεχνολογίες.

2. Ολοκλήρωση των έργων στα αεροδρόμια της FRAPORT. Όπως τονίζεται, τα έργα αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια, ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες νωρίτερα και κόστισαν 440 εκατ. ευρώ.

3. Η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 MW των ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και EDP Renewables SA.

4. Εγκρίθηκε χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας» στο νησί Σκορπιός.

5.Υπεγράφη η έναρξη ισχύος της ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

6.Οριστικοποιήθηκε η «πράσινη» συμμαχία Δ.Ε.Η.-RWE. Με την υπογραφή της συμφωνίας δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση ενός κοινού εταιρικού σχήματος, για ανάπτυξη έργων ισχύος συνολικά έως 2 GW.

Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και Αποκρατικοποιήσεις

-Για την επένδυση του Ελληνικού: Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Παιγνίων ο έλεγχος των δικαιολογητικών για το καζίνο.

-Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των φακέλων εκδήλωσης για τον υπόγειο σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου Καβάλας έως τέλος Φεβρουαρίου 2021.

-Το Enterprise Greece εξετάζει επενδυτικά σχέδια ύψους 7,7 δισ. ευρώ, ενώ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Elitour και το Invest North Macedonia.

-Ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση των γραμμών σε όλο το μήκος της επέκτασης και στις δύο σήραγγες, στην επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.

-Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες της νέας γραμμής 4 του μετρό.

-Υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στους νέους μετόχους.

-Εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα.

-Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδική αναφορά έγινε στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπου αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα της 15ης Φεβρουαρίου του 2021, με στοιχεία για τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση, τα ποσοστά των εντεταγμένων έργων, τα ποσοστά των νομικών δεσμεύσεων καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά δαπανών προς πιστοποίηση.

Υλοποίηση κρίσιμων πολιτικών για το κοινωνικό κράτος

Αναφορά έγινε και στην υλοποίηση κρίσιμων πολιτικών για το κοινωνικό κράτος.

Πρώτη μεταξύ αυτών αναφέρθηκε η διαχείριση των ΜΕΘ:

Εγκαινιάστηκε Μονάδα Μ.Ε.Θ. στο ΚΑΤ, 30 κλινών (δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος). Εγκαταστάθηκαν 2 φορητές Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο Γεννηματάς και επιπλέον θα εγκατασταθούν από δύο στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Πατρών (δωρεά Kaizengames). Προστέθηκαν 21 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. για ασθενείς με SARS-CoV-2 στη δύναμη των νοσοκομείων της Αττικής «Ιπποκράτειο», «ΚΑΤ» και «Ευαγγελισμός», σύμφωνα με την έγγραφη σχετική οδηγία της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ.

Επίσης, έγινε ανακαίνιση 41 απλών κλινών νοσηλείας στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, καθώς 7 νέες κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ (από δωρεές οικ. Χρόνη και Ahepans & Nestle).

Ακόμη αναφέρθηκαν τα εξής:

-Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας.

-Έναρξη λειτουργίας της πρώτης ελληνικής -και μιας από τις λίγες της Ευρώπης- ψυχιατρικής κλινικής διπλής και πολλαπλής διάγνωσης στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.

-Απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από φαρμακευτική δαπάνη -εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων από τα ανώτατα όρια δαπανών.

-Επίσπευση απονομής συντάξεων: Συγκροτήθηκε Ομάδα Έργου με επικεφαλής project manager και αποστολή να προετοιμάζει και να εισηγείται στην Κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

-Προκαταβολή Σύνταξης: Νομοθετήθηκαν οι προϋποθέσεις προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου έναντι της σύνταξης που δικαιούνται, με αναδρομική ισχύ.

-Η εκκίνηση προγράμματος επιδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου για νοικοκυριά στην Αττική από την ΕΔΑ Αττικής. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες όσο και πολυκατοικίες, ενώ οι επιδοτήσεις κλιμακώνονται από 300 έως 3.000 ευρώ.

-Ξεκίνησε η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης.

-Εκταμίευση 728 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

-Έναρξη πιλοτικής συνεργασίας για την εργασιακή ένταξη αποφυλακισμένων, σε συνεργασία με το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ, και για την κοινωφελή εργασία συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων σε υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας.

-Υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ. Πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδότησης προς τη χώρα συνολικού ύψους 595 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα απορρόφησης τα επόμενα πέντε έτη.

-Ξεκίνησε η παράδοση των πρώτων 68 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Κέρκυρα V» του ΟΑΕΔ στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη στους δικαιούχους,, έργο που παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις τα προηγούμενα 14 χρόνια.

– Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους δικαιούχους- κληρονόμους συνταξιούχων α’ βαθμού.

Bελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Τα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ήταν το επόμενο θέμα για το οποίο δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία.

-Συνεχής εμπλουτισμός της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr) με νέες υπηρεσίες (1.120 έως σήμερα).

-Ολοκλήρωση έως τέλη του Φεβρουαρίου της Δράσης «Know your Customer»- Πλατφόρμα διάθεσης στοιχείων πιστοποίησης πολιτών προς επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, τηλ. παρόχους) -με την συγκατάθεση του πολίτη- ώστε να καταργηθεί η προσκόμιση δικαιολογητικών.

-ΔΟΑΤΑΠ: Αύξηση κατά 41,6% στην έκδοση πράξεων, σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας κατά το πρώτο έτος θητείας του νέου Δ.Σ..

-Δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο «WiFi4GR-Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού με την προαίρεση 18,425 εκατ. ευρώ. Με την δημοσίευση της διακήρυξης το έργο θα εκτελεστεί με τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με 3 φορείς.

-Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την απόκτηση από τον ΟΑΣΑ, μέσω leasing, των 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων, με την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου.

-Ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. Διαμοιράστηκε στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας το νέο επιχειρησιακό δόγμα.

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα – Προσφυγικό / Μεταναστευτικό.

Εξωτερική πολιτική και προσφυγικό-μεταναστευτικό

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού έγινε αναφορά στα εξής μέτρα:

-Καθορισμός με νόμο του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

-Καταρτίστηκε ο Εθνικός Κατάλογος χωρών καταγωγής που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς.

-Πραγματοποιήθηκε ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

-Πραγματοποίηση της πρώτης απευθείας πτήσεως charter για την αποστολή 116 αναγνωρισμένων προσφύγων (μαζί με τις οικογένειές τους) στην Γερμανία από την Λέσβο σε συνέχεια της συμφωνίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ευάλωτου πληθυσμού.

-Οριστικοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του επιχειρησιακού πλάνου για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα.

Οριζόντιες Δράσεις – Δευτερογενής Νομοθεσία – Παραβάσεις Δικαίου ΕΕ.

Αναφέρθηκαν επίσης ξεχωριστά τα νομοσχέδια που βρίσκονται προς συζήτηση (4 νομοσχέδια), τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν (7) αλλά και τα νομοσχέδια που ήδη έχουν τεθεί σε διαβούλευση (4).

Εκτός από την πορεία του νομοθετικού προγραμματισμού παρουσιάστηκε σχεδιαγραμματικά η δευτερογενής νομοθεσία έως το τέλος του 2020 καθώς και οι εκκρεμείς υποθέσεις ανά υπουργείο, που αφορούν ενσωμάτωση και εφαρμογή Ενωσιακού Δικαίου με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2021.


Πηγή: timesnews.gr