Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021

Ο Προϋπολογισμός του 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό χρόνων και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός που κατέθεσε ο υπουργός των Οικονομικών στη Βουλή, περιλαμβάνει πρωτόγνωρα δεδομένα για τα μακρο οικονομικά μεγέθη της χώρας. Η εκτίμηση για την ύφεση προβλέπεται στο 10,5% το 2020, ενώ η ανάκαμψη για το 2021 στο 4,8%. Είναι προφανές λοιπόν ότι η τρέχουσα εικόνα είναι απογοητευτική, ενώ οι προσδοκίες πλέον για ταχεία ανάκαμψη το 2021 αποδεικνύονται μάταιες.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε προβλέψει ότι η ύφεση θα «αγγίξει διψήφιο νούμερο». Λίγες εβδομάδες μετά το προσχέδιο, ήταν αρκετές για να ανατρέψουν τις προβλέψεις σας. Από το αρχικό 4,5%  στο 10,5% σήμερα.

Όπως επίσης, εντελώς ουτοπική ήταν και η πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 7,5% που σας οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση.

            Έχω την τιμή να εκπροσωπώ μέρος των πολιτών της Ξάνθης που με εξέλεξαν και γι’ αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στον μειωμένο Προϋπολογισμό που προβλέπεται για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο πλαίσιο λοιπόν των μειώσεων που έγιναν στη χρηματοδότηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η ΑΜΘ, από 42 εκατ. το 2020 θα λάβει περίπου 800 χιλ ευρώ λιγότερα, το 2021.

Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης, την καθιστά εν δυνάμει ενεργειακό, μεταφορικό, παραγωγικό και πολιτιστικό κόμβο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Ευρασίας.

Εσείς λοιπόν από την πλευρά σας, τι κάνετε; Αντί να στηρίξετε τον πολύπαθο αυτό τόπο, προβαίνετε σε μείωση των χρηματοδοτήσεων;

Χρειάζεται όσο τίποτε άλλο, εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και στην καλλιέργεια. Αξιοποίηση παραγωγικών μονάδων που είναι αναξιοποίητες. Δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, επανεκκίνηση στον αγροτικό και παραγωγικό τομέα της περιοχής. Απαιτείται η στήριξη σας στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τον διαρκή στυλοβάτη της Ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί κατάφωρα, καθώς η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε ένα οργανωμένο σχέδιο εισροής τουριστών στη χώρα μας ως όφειλε, με αποτέλεσμα να τον μετατρέψει από αιχμή του δόρατος σε Αχίλλειο πτέρνα. Πρέπει να εξειδικεύσουμε λοιπόν την καινοτομία ενισχύοντας τη γνώση.

Το καλοκαίρι του 2021 περιμένουμε όλοι μας την εκταμίευση των 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλήθεια, πείτε μας, από το συνολικό ποσό που πρόκειται να εκταμιευθεί, ποιο είναι αυτό που θα διατεθεί στο πιο ακριτικό χερσαίο τμήμα της χώρας;  Σε ποια έργα, σε ποιες μεταρρυθμίσεις και σε ποιες επενδύσεις θα προβείτε; Εδώ θα είμαστε και θα περιμένουμε να δούμε τις ενέργειές σας.

            Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω και δυο λόγια για το πολύπαθο ΕΣΥ, που πολεμήσατε. Όπως αργά αντιληφθήκατε, σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας. Δυστυχώς, αποτελεί για ακόμη μια φόρα τον φτωχό συγγενή και σε αυτόν τον Προϋπολογισμό. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω, το Νοσοκομείο της Ξάνθης το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του, εξαιτίας των τεράστιων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης. Διαπίστωσα ιδίοις όμασσι όλες τις ελλείψεις σε εξοπλισμό αλλά  και στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο με σθένος προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες εργασίας ενάντια στον αόρατο εχθρό.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν είναι επαίτες. Σώζουν τις ζωές μας κι έχουν επωμιστεί ένα βάρος που όμοιό του έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ας μας πει λοιπόν η Κυβέρνηση πως λύνει με την πολιτική της, τα χρόνια προβλήματα της Υγείας;

            Ειδικότερα τώρα, ως  ψυχίατρος,θέλω να επισημάνω κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Για άλλη μια φορά η χρηματοδότηση πολιτικών ψυχικής υγείας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι άμεση η ανάγκη για χρηματοδότηση των τομέων ψυχικής υγείαςκαθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαφαίνεται ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορονοϊού  στην ψυχική υγεία των πολιτών, όταν μάλιστα λόγω της κατάστασης οι ανάγκες αυξάνονται. Δυστυχώς ούτε σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα σας είδαμε να σκύβετε το κεφάλι πάνω στο πρόβλημα. Η απομόνωση, η απώλεια εισοδήματος και ο φόβος για το αύριο προκαλούν ψυχικές παθήσεις ή επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες.

Προτίθεστε έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να πράξετε τα αυτονόητα;

            Οι πολίτες προσδοκούν από εσάς να κάνετε τομές για την βελτίωση και την πρόοδο αυτού του τόπου. Είναι σαφές ότι πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες να επιτρέψουν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι και ταυτόχρονα τους έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να εξοικειωθούν με νέες και αποδοτικότερες τεχνολογίες, γεγονός που απέδειξε ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι ένα εφικτό λειτουργικό μοντέλο με επιτυχή έκβαση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Παρατηρήθηκε έτσι, ένα σταθερό ποσοστό παραγωγικότητας και δόθηκε η ευκαιρία  για τη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.

Μακροπρόθεσμα όμως, στην μετά κορωνοϊού εποχή, είναι προφανές πως θα δημιουργηθεί ένα δυσμενές αντίκτυπο στην αγορά και στις ζωές όλων μας. Μικρότερες δαπάνες σε καταστήματα, στην εστίαση, στους χώρους πολιτισμού, στο λιανεμπόριο κλπ. Με δεδομένο ότι οι εργοδότες στις ανωτέρω δραστηριότητες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, είναι πλέον σίγουρο ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση τους σε αυτούς τους τομείς, οδηγώντας μελλοντικά στη δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Αλήθεια, τα έχετε υπολογίσει όλα αυτά στην ατζέντα σας;

Σας καλούμε λοιπόν σήμερα, βάσει των Προτάσεων που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Αλλαγής, να υπάρξει οργανωμένη και επί της ουσίας πολιτική βούληση για την έξοδο της χώρας μας από τις συμπληγάδες πέτρες που έχει εγκλωβιστεί. Αφουγκραστείτε επιτέλους την  ελληνική οικογένεια. Τον έλληνα πολίτη που βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις ψυχολογικά καταρρακωμένος επιζητώντας μια  ουσιαστική ελπίδα για το αύριο.

Αυτό που χρειάζεται και που εμείς απαιτούμε, είναι ένα Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξή του τόπου μας και την έξοδό του από την κρίση με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό.


Πηγή: timesnews.gr