Ένας Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε χθες, Τετάρτη 17 Μαρτίου, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να απαγορευτεί το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα (HDP), το οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο εισαγγελέας απέστειλε το κατηγορητήριο, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεταλύτερο κόμμα της χώρας, το οποίο έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι «τα μέλη του HDP προσπαθούν, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους», σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του HDP, από τον ίδιο τον Ερντογάν και τον εταίρο του, το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει το HDP «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα και τη Δύση. Ωστόσο, το κόμμα που έχει 55 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας, αρνείται κάθε δεσμό με το PKK.

Το HDP καταγγέλλει «πολιτικό πραξικόπημα»

Για «πολιτικό πραξικόπημα» κάνει λόγο το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, μετά την εισήγηση των εισαγγελικών Αρχών που ζητούν την απαγόρευσή του.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κόμμα χαρακτηρίζει «πλήγμα για τη δημοκρατία» τη δικαστική έρευνα σε βάρος του ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να χαράξει την πολιτική της.


Πηγή: timesnews.gr