Η Χέλενα (Helena) είναι πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας Μοντάνα και έδρα της κομητείας Λιούις και Κλαρκ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, η Χέλενα έχει 28.180 κατοίκους και η κομητεία Λιούις και Κλαρκ έχει 63.395. Η Χέλενα είναι η κύρια πόλη μιας μικρής μητροπολιτικής περιοχής που περιλαμβάνει τις κομητείες Λιούις και Κλαρκ και Τζέφερσον και σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 74.801 κατοίκους.

Η πόλη ιδρύθηκε τις 30 Οκτωβρίου 1864, όταν ανακαλύφθηκε χρυσός εκεί που βρίσκεται η πόλη. Στη Μοντάνα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μεγάλες φλέβες χρυσού το 1862 και μετά τις ανακαλύψεις του 1864, ένας μεγάλος αριθμός χρυσωρύχων έφτασε στην περιοχή. Τέσσερις χρυσωρύχοι, γνωστοί ως «οι τέσσερις από την Τζόρτζια», κατευθύνονταν προς τα βόρεια όταν πρόσεξαν σημάδια ύπαρξης χρυσού στην περιοχή της Χέλενα.

Αρχικά τα αγνόησαν, αλλά μετά επέστρεψαν για μια «τελευταία ευκαιρία» στην περιοχή της Χέλενα, όπου βρήκαν μια πλούσια φλέβα χρυσού και έτσι ονόμασαν την περιοχή Λαστ Τσανς Γκαλτς (όρυγμα τελευταίας ευκαιρίας). Η φλέβα αποδείχθηκε η δεύτερη πλουσιότερη της Μοντάνα, καθώς από αυτήν εξορύχτηκε χρυσός αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις τέσσερα χρόνια, και το Λαστ Τσανς Γκλατς απέκτησε πολύ γρήγορα χιλιάδες κατοίκους.

Στην απογραφή του 1870, η Χέλενα, όπως ονομάστηκε η πόλη, είχε 3.106 κατοίκους. Σε αντίθεση όμως με άλλες τέτοιες πόλεις, η Χέλενα δεν ερήμωσε όταν ο χρυσός τελείωσε, καθώς βρισκόταν πάνω σε αρκετές εμπορικές οδούς, ενώ έγινε και γεωργικό κέντρο. Επίσης, τροφοδοτούσε άλλες πόλεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της παρουσίας χρυσού. Το 1875, η Χέλενα έγινε πρωτεύουσα του εδάφους της Μοντάνα και το 1894 πρωτεύουσα της νεοσύστατης πολιτείας της Μοντάνα.

Ο κύριος εργοδότης στην Χέλενα είναι η πολιτειακή κυβέρνηση, η οποία απασχολεί το 31% του εργατικού δυναμικού της πόλης, με αποτέλεσμα η οικονομία της πόλης να είναι αρκετά σταθερή. Είναι επίσης σημαντικό εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο για αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Πέρα από τα αποθέματα χρυσού, η Χελένα βρίσκεται κοντά σε αποθέματα αργύρου και μολύβδου. Αρχιτεκτονικά αξιόλογα κτίρια είναι το Καπιτώλιο της Μοντάνα, ο καθεδρικός ναός της Χέλενα, με καμπαναριά ύψους 70 μέτρων και εσωτερικά επενδυμένος με φύλλα χρυσού, και πολλά διατηρημένα κτίρια του 19ου αιώνα.


Πηγή: timesnews.gr