Σχεδόν 15.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Χιλή, η οποία δέχεται σφοδρό πλήγμα σε πολλά επίπεδα από την πανδημία.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 14 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν 14.897 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα φτάνει τους 14.897 νεκρούς επί συνόλου 534.558 μολύνσεων.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν εξάλλου η βασική αιτία που το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε συρρίκνωση 9,1% του ΑΕΠ της Χιλής, που πάντως ήταν αισθητά μικρότερη από αυτή του δεύτερου (–14,5%), σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η πανδημία συνέχισε να πλήττει την ομαλή λειτουργία των παραγωγικών φορέων και να μειώνει τις μετακινήσεις των πολιτών και τη δραστηριότητα, εξήγησε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Ωστόσο η αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% σε τριμηνιαία βάση αποτελεί ένδειξη ότι η δραστηριότητα ανακάμπτει παράλληλα με την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για την υποστήριξη των νοικοκυριών.

Για τον υπουργό Οικονομίας Λούκας Παλάσιος, παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται πλέον η Χιλή, για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, η «καλή είδηση» είναι πως η οικονομία «έχει αρχίσει να ανακάμπτει».

Η κεντρική τράπεζα της Χιλής αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% φέτος και επάνοδο στην ανάπτυξη, με ρυθμό 4-5%, το 2021.


Πηγή: timesnews.gr