Παρά τις υποσχέσεις, τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τελικά οι προπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προετοιμάζονται για την επερχόμενη εξεταστική περίοδο … χωρίς να τους έχουν δοθεί τα σχετικά ακαδημαϊκά συγγράμματα. Γι’ αυτό και, δικαίως, διαμαρτύρονται. Ιδού και η επιστολή τους:

Η εν λόγω επιστολή συνιστά μια συλλογική πρωτοβουλία προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ως προς το φλέγον ζήτημα της υπερβολικής καθυστέρησης στη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων ενόψει της επερχόμενης εξεταστικής περιόδου.

Το απευθύναμε προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εισακουστούν τα λελογισμένα και αυτονόητα αιτήματά μας. Μεταξύ αυτών των αρμοδίων φορέων και η Υπουργός Παιδείας στην οποία εστάλη το ανωτέρω.

Είναι εύκολο να προωθηθεί το αίτημά μας διότι είναι επιτακτική ανάγκη; Δίνουμε εξεταστική σε ένα μήνα και δεν έχουμε καν στοιχειώδη ενημέρωση!

Παρακαλώ πολύ προωθήστε το! Είναι μεγάλη ανάγκη! Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και των επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων, βιώνουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες επιτάσσουν να μην μείνουμε σιωπηλοί. Έτσι κρίνουμε αναγκαίο, ως συνειδητοποιημένοι ακαδημαϊκοί πολίτες να προωθήσουμε αιτήματα που έχουν όλοι οι σπουδαστές του καιρού μας, για προβλήματα στο σύστημα που μαστίζουν σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα, σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Το εν λόγω ζήτημα χρήζει προτεραιότητας διότι η εξεταστική περίοδος αρχίζει σε σχεδόν ένα μήνα στις περισσότερες σχολές της χώρας. Η επιδεικνυόμενη αδιαφορία εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διανομή των συγγραμμάτων κατατείνουν στη διαμόρφωση μιας γενικευμένης κατάστασης που αφενός παρακωλύει την ορθή προετοιμασία μας για την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου και αφετέρου υποβαθμίζει την ποιότητα των γνώσεων και εν γένει των σπουδών μας. Καθότι διανύουμε μία δεύτερη φάση εγκλεισμού, είναι αδιανόητη η μη έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος λόγω της επαναληψιμότητας της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε και κατά το εαρινό εξάμηνο.

Δεδομένης της επ’αόριστον μη επαρκώς αιτιολογημένης και με μοναδικό προβαλλόμενο επιχείρημα την προάσπιση της δημόσιας υγείας αναστολής λειτουργίας των Α.Ε.Ι., καθίσταται σαφές ότι η πλήρης αντικατάσταση σε πολλές σχολές της δια ζώσης από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εν λόγω παρεμπόδιση συνίσταται στην ανυπαρξία αμεσότητας μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στην επίδοση των φοιτητών στην εξεταστική περίοδο. Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητο να διευθετηθεί το ζήτημα της παραλαβής των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και να τεθεί προς συζήτηση διότι αποτελεί την τελευταία δυνατότητα του μέσου σπουδαστή για να επιτύχει στις εξετάσεις του. Ταυτόχρονα αποτελεί και τελευταία ευκαιρία για τους αρμόδιους φορείς να διορθώσουν το πρόβλημα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον εάν χρειαστεί εκ νέου.

Λαμβάνοντας υπόψιν, λοιπόν, ως δεδομένο και αυτονόητο το δικαίωμά μας σε σαφή ενημέρωση και έγκαιρη πληροφόρηση, αιτούμαστε την ταχύτερη δυνατή παράδοση των συγγραμμάτων, καθότι ο χρόνος που απομένει μέχρι την εξεταστική περίοδο είναι μηδαμινός. Κρίνεται σαφώς επιτακτική η ανάγκη ανταπόκρισης της μελέτης των φοιτητών στο απαραίτητο επιστημονικό υλικό που εμπεριέχεται στα ακαδημαϊκά συγγράμματα ώστε η προετοιμασία τους για τις εξετάσεις να γίνει με τον σωστό τρόπο, με απώτερο στόχο όμως και την διεύρυνση των γνώσεων τους γύρω από το αντικείμενο σπουδών τους. Η εις βάθος γνώση, άλλωστε, είναι αυτή που οδηγεί στην διαμόρφωση πλήρως καταρτισμένων νέων επιστημόνων που είναι και το ζητούμενο της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Συνεπώς, η συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων αδιαμφισβήτητα θεωρείται καθοριστική και πρέπει να οδηγηθούν στη βέλτιστη λύση, με σκοπό την ενίσχυση του γνωστικού επιπέδου των φοιτητών και την αποφυγή υποβάθμισης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο εν λόγω κίνδυνος ελλοχεύει, διότι ένα από τα σημαντικότερα πλέον κριτήρια χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων είναι η αποτελεσματικότητα των ακαδημαϊκών επιδόσεων των φοιτητών στις εξετάσεις, η οποία τίθεται εν αμφιβόλω δεδομένης της ελλιπούς μέριμνας και της ανεπαρκούς προετοιμασίας της Πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων να θέσουν ως προτεραιότητα την σωστή ακαδημαϊκή επιμόρφωση μέσω της έγκαιρης παράδοσης των συγγραμμάτων στη φοιτητική κοινότητα.

Επομένως, αιτούμαστε να δοθεί άμεσα προτεραιότητα από τους αρμοδίους και από τις εταιρείες ταχυμεταφορών στην παράδοση των συγγραμμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη μιας αξιοπρεπούς προετοιμασίας των φοιτητών για τις εξετάσεις. Ευελπιστούμε τα αιτήματα αυτά να τύχουν εύλογης προσοχής και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, προκειμένου να περατωθεί χωρίς κανένα εμπόδιο η
εκπαιδευτική διαδικασία.

Με εκτίμηση φοιτητές Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,

 • Δημήτρης Κατενίζογλου
  Κατερίνα Δανδαρή
  Φωτεινή Μιχαλοπούλου
  Φώτης Έξαρχος
  Ευανθία Στεργιούλα
  Μαγδαληνή Τσαλίκη
  Καλυψώ Τζόγκανου
  Κατερίνα Γκουρτζή
  Αγγελική Γαλανού
  Νικολέτα Κατσάνου
  Ελεάννα Κόλλια
  Εύα Αφένδρα
  Κωνσταντίνα Βήχου
  Έρρικα Μπάτσιου
  Όλγα Μάτικο-Εφίμοβα
  Τάσος Δάρρας
  Κωμσταντίνα Αρσένη
  Κωνσταντίνα Καλομοίρη
  Μαρία Παύλου
  Λιάνα Κουτσογιαννάκη
  Θώμη Μπούρχα
  Λυκούργος Λεβεντζώνης
  Αφροδίτη Κατσίκα
  Μιχαέλα Βαρθαλίτου
  Λίνα Γιαννελάκη
  Γιάννης Πράσσας
  Σωτήρης Μαυρής
  Αγγελική Σιμάτου
  Ιζαμπέλα Στεντούμη
  Αθηνά Πεφάνη
  Μαριάντζελα Δημητροπούλου
  Δήμητρα Χιόνη
  Ηλέκτρα Γεωργαντά
  Λυκούργος Σμπώκος
  Αλεξάνδρα Σούκα
  Ελευθερία Κρίτσιου
  Ζωή Μαντζάνου
  Ρεγγίνα Σούκα
  Μαρία Κόκκινο
  Μιχαήλ Γούδας
  Ανστασία Ζάλιαρη
  Κατερίνα Βελισσαράτου
  Νικολέττα Τζήμα
  Διονυσία Παπαδοπούλου
  Στέλα Ζαργιανάκη
  Αποστόλης Μπάτζιος
  Βασιλική Χαρίση
  Μυρσίνη Καραγιάννη
  Κωνσταντίνα Ψαρίδου
  Ιωάννα Κολέα
  Αθηνά Θεοδωρίδου
  Άννα Γκρίγκα
  Έφη Πετρίτση
  Κώστας Οικονόμου
  Δημήτρης Βασιλάκης
  Λάμπρος Λαμπράκης
  Φωτεινή Βολίδη
  Χριστίνα Γάσπαρη
  Αλέξανδρος Σταύρου
  Βασιλική Σιαμέλη
  Στέλλα Φανουράκη
  Βάσια Πετίδου
  Ελευεθερία Κυρτοπούλου
  Εβελίνα Γκράβα
  Αναστασία Δραγουμάνου
  Έλενα Τούτουζα
  Θοδωρής Φαλελάκης
  Κατερίνα Φωτεινιά
  Παύλος Κάκος
  Σωτηρία Μητριάδου
  Μαρία Χωλίδη
  Αγγελική Τζιράνη
  Ιωάννα Ανδρίτσου
  Ιλεάνα Ανδρεωσάτου
  Βαγγέλης Τσακιρίδης
  Λαμπρινή Δανιήλ
  Θεοδώρα Μαρτσοπούλου
  Αναστασία Θεοδωροπούλου
  Ελένη Πουλοπούλου
  Ελπίδα Ταρασουλέα
  Νικολίνα Κακάβα
  Βαγγέλης Σοφιανός
  Κωνσταντίνα Σταματιάδου
  Δήμητρα Κυργιαλάνη
  Νεκταρία Σαρρίδου
  Ροδή Λιόκα
  Ιωάννα Κουτσουτάσιου
  Βασίλης Μαρής
  ‘Άρτεμις Σκληρή
  Μαρία Βισέρη
  Μαρίλια Παυλή
  Χρυσούλα Μιχοπούλου
  Κατερίνα Πούπουζα
  Μαρία Κολοβού
  Δήμος Μάκος
  Δήμητρα Νάντσου
  Λυδία Ρωτούς
  Αλεξάνδρα Ισπόγλου
  Χριστίνα Μπαλτή
  Αναστασία Παυλίδου
  Γιάννης Αλμπάνης
  Ανδρονίκη Πίτατζη
  Γκιζέμ Τζεμαλεντίν
  Καάν Αχμέτ
  Γιάννης Περγαντάς
  Μιχάλης Μόσχος
  Θωμάς Μπίζιος
  Ανδρέας Σταφυλίδης
  Θανάσης Γάτσινος
  Δήμητρα Σταματάκη
  Δήμητρα Μεϊδάνη
  Σταυρίνα Τσιφάκη
  Άρτεμις Τριανταφύλλου
  Κωνσταντίνα Μαστροκώστα
  Χρύσα Μπατσή
  Αλεξάνδρα Παγώνη
  Νικολέτα Χαχλιουτάκη
  Έλενα Πατούλια
  Κώστας Σταθόπουλος
  Αγγελική Τσαουσίδου
  Τζωρτζίνα Κατσινέλη
  Ειρήνη Παπαδοπούλου
  Αναστάσιος Σύνδος
  Καδόγλου Σώτη
  Αθηνά Οικονομίδου

Πηγή: timesnews.gr