Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χωρίς φυσική παρουσία κοινού η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Χωρίς φυσική παρουσία κοινού η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

286
0

Έστω και χωρίς την φυσική παρουσία κοινού, η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης που από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί “κανονικά” την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, στην “έδρα” της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος ΄Ελληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ειδικότερα η ΕΡΤ 1 και το Τρίτο Πρόγραμμα) μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Από χθες είναι πλέον δεδομένο ότι, παρά την μερική χαλάρωση – από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου — του δεύτερου lockdown στην Αυστρία, δεν επιτρέπονται μέχρι την 7η Ιανουαρίου συναυλίες με κοινό, ωστόσο, τα πολλά δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης από την — έστω και άδεια από επισκέπτες — φημισμένη Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής.

“Φυσικά, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια συναυλία στην οποία δεν υπάρχουν επισκέπτες που χειροκροτούν, κάτι που θα είναι μια νέα εμπειρία για την ορχήστρα, και θα πρέπει να βρούμε κάποιο δραματουργικό πλαίσιο”, τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αυστριακή πρωτεύουσα ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει μια γρήγορη “πόλκα” και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα, ωστόσο “εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και ίσως συνενώσουμε κάποια μουσικά κομμάτια για να δημιουργήσουμε ένα θεματικό τόξο”.

“Μένει να δούμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε το παραδοσιακό “encore” που ακολουθεί μετά το Μαρς του Ραντέτσκι, στο οποίο το κοινό συνοδεύει με τα ρυθμικά χειροκροτήματα του την ορχήστρα, και ίσως μπορέσουμε να χειροκροτούμε εμείς οι ίδιοι στην ορχήστρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

“Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ακύρωσης της Συναυλίας καθώς θα ήταν διεθνώς αδύνατο να μην κάνουμε αυτή τη Συναυλία, η οποία για εμένα είναι ένα μήνυμα στον κόσμο”, τόνισε ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα που θα εστιάζεται κυρίως στη μουσική δυναστεία των Στράους, είναι ακριβώς όπως είχε καταστρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τον μεγάλο μαέστρο Ρικάρντο Μούτι που θα την διευθύνει.

Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.

Θα είναι η 81η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020, κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της, τρεις σημαντικές επετείους εφέτος, τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

“Ίσως, στην επόμενη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2022 συμπεριληφθεί και η εμπειρία από την πανδημία του κορονοϊού, και ίσως βρεθεί ένα ΄βαλς της πανούκλας΄ για να γίνεται μία αναδρομή στην πανδημία”, ανέφερε χαριτολογώντας ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Ο ίδιος, αποσαφήνισε πως για τους μουσικούς θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή ασφάλεια και ότι για τη Φιλαρμονική της Βιέννης ισχύουν οι κανόνες όπως για όλους τους άλλους πολίτες, όπως επίσης ότι η συναυλία θα εκτελεστεί από τις δύο ομάδες μουσικών της Φιλαρμονικής, εκείνη της Κρατικής Όπερας και εκείνη της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, οι οποίοι μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κορονοϊού.

Η ορχήστρα δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού για τη Φιλαρμονική της Βιέννης, με το γενικό γραμματέα Μίχαελ Μπλάντερερ να επισημαίνει σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ότι “φυσικά και έχουμε τεράστιες απώλειες” και αν λάβει κάποιος υπόψη τις 35 ακυρωμένες συναυλίες μόνον κατά το πρώτο lockdown, “αυτό είναι ένα εξαιρετικά βαρύ οικονομικό πλήγμα για εμάς”.


Πηγή: timesnews.gr