Στη χώρα μας συνεχίζει η μείωση των κρουσμάτων και η πίεση στις ΜΕΘ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%», εξήγησε.

«Από σήμερα το πρωί γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων οι οποίες είχαν ανασταλεί κατά το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Τονίζοντας ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας», ο κ. Ταραντίλης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ώστε να δώσουν «στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων πήγε «εξαιρετικά καλά», όπως είπε, προσθέτοντας ότι έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι «από το Σάββατο η επιχείρηση “Ελευθερία” πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών». Όπως ανέφερε, μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι, πρόσθεσε.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι απαιτείται ένα διάστημα ώστε να συλλέξουν δεδομένα αναφορικά με την επίδραση που έχει στα επιδημιολογικά δεδομένα το σημερινό «γενναίο» άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η ποσότητα των δόσεων που έχουμε εξασφαλίσει υπερκαλύπτει όλο τον ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της ροής των εμβολίων της Pfizer  δεν αφορά μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν εξασφαλιστεί. «Ο ρυθμός του εμβολιασμού σίγουρα θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. 100% θα διευκολύνει την κατάσταση τόσο αν αδειοδοτηθεί η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson», συνέχισε.

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν με την πλατφόρμα για τα ραντεβού ήταν «απειροελάχιστα» και αφορούσαν κυρίως μικρές λάθος χρήσεις δεδομένων σε ταχυδρομικους κώδικες. «Είμαι πολύ ευχαιστημένος», πρόσθεσε αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών των ηλικωμέων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχουν κλειστεί ήδη 140.000 ραντεβού για τις ηλικίες 85 και άνω.

Εξηγώντας στη συνέχεια ότι δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί τις Κυριακές γιατί δεν έχουμε μεγάλη ροή εμβολίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχήθηκε να έχουμε τόσο μεγάλη ροή ώστε να «μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και την Κυριακή».

Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο στόχος θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν οι ροές των εμβολίων σύμφωνα με τον προγραμματισμό. «Αν υπάρχει αυτή η ροή και δεν διαταραχθεί από την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών, τότε είναι εφικτός», υπογράμμισε.


Πηγή: timesnews.gr