Οι δημοτικές παρατάξεις της Αθήνας ψήφισαν ομόφωνα το πρόγραμμα δράσεων του Παύλου Γερουλάνου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Προτείνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στο νόμο», σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την ολοκληρωμένη πρόταση που έφερε στον Δήμο Αθηναίων.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει «Δημόσια Δέσμευση» του Δήμου για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και πρωτίστως των αιρετών καθώς και προτάσεις για διαδικασία καταγγελίας και ΕΔΕ αλλά και για αλλαγές στον νόμο οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

«Δεν είναι εύκολος δρόμος διότι απαιτεί σημαντικές θεσμικές αλλαγές και αλλαγές νοοτροπίας. Αλλά η Δημόσια Δέσμευση είναι το πρώτο βήμα στο μεγάλο ταξίδι από το “γιατί τώρα;” στο “ποτέ ξανά”», συμπλήρωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Να γίνουμε πρωτοπόροι στο ελληνικό δημόσιο»

Ο Παύλος Γερουλάνος στη συνέχεια ανέφερε για την πρότασή του ίδιου και της παράταξής του ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ πως: «στόχος μας είναι να γίνουμε εμείς ως Δήμος Αθηναίων οι πρωτοπόροι για το ελληνικό δημόσιο γενικότερα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία με την οποία θα ξεριζώσουμε τον φόβο που προέρχεται από την άσκηση εξουσίας του ενός ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο.

Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να κάνουμε τον Δήμο έναν υγιή χώρο εργασίας, έναν υγιή χώρο παροχής υπηρεσιών όπου σκοπός της εξουσίας θα είναι να υπηρετεί και όχι να υπηρετείται. Με άλλα λόγια, αυτό που αναδύθηκε δεν πρέπει να το προσπεράσουμε, όπως συνήθως κάνουμε ως κοινωνία, και να το ξεχάσουμε. Ούτε να το ντύσουμε κάτι που δεν είναι. Αλλά να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και να συμβάλουμε στην αλλαγή. Να πάμε στην αιτία του κακού για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Έχουμε ευθύνη. Ως εκπρόσωποι πολιτών, έχουμε τεράστια ευθύνη.

Το πρόγραμμα είναι προοδευτικό, καινοτόμο και ανατρεπτικό. Προοδευτικό διότι βάζει τον Δήμο Αθηναίων στην ηγεσία της προσπάθειας κατά της παρενόχλησης. Καινοτόμο διότι, αντίθετα με την κεντρική πολιτική σκηνή, εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε το πρόβλημα διαπαραταξιακά και όχι να χαθούμε σε άγονες συζητήσεις για το ποιος είναι πιο πολύ Άνθρωπος. Μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε ότι η παρενόχληση δεν είναι πρόβλημα ενός κόμματος ή μιας παράταξης. Είναι κοινωνικό πρόβλημα που ζητά λύση. Και είναι ανατρεπτικό διότι αν το ψηφίσουμε σήμερα λέμε ένα μεγάλο «τέλος» σε νοοτροπίες του χθες και ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον Δήμο, τους Δήμους γενικότερα».

Στην εισήγησή του, ο Παύλος Γερουλάνος ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας – Κατερίνα Ευκλείδου, Άννη Καββαδία, Αθηνά Μαλαγαρδή, Παναγιώτα Πετρόγλου, Σοφία Σπηλιωτοπούλου, Μαρία Στρατηγάκη και τόνισε: «Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι σίγουρα η άγνοια. Μεγαλύτερος σύμμαχος της άγνοιας όμως είναι η ατιμωρησία. Το ελληνικό Δημόσιο, εσκεμμένα και ακούσια είναι σήμερα στη μάχη κατά της παρενόχλησης νομικά διάτρητο. Στόχος μας είναι να προτείνουμε στο Υπουργείο τρόπους να αναγνωρίσει και να κλείσει τα κενά.

Προφανώς, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τον νόμο. Μπορεί όμως να ηγηθεί μιας ευρύτερης προσπάθειας μέσα από την ΚΕΔΕ και τα υπουργεία για να αλλάξει ο νόμος από τους αρμόδιους».


Πηγή: timesnews.gr