Μόνο το 25% των πολιτών θεωρεί ότι θα διαχειρίζονταν καλύτερα την πανδημία.

Ελπίδα για την οριστική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης γεννούν τα εμβόλια. Οι γνώμες των πολιτών και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ικανοποίηση από την απόδοση της κυβέρνησης δηλώνουν οι πολίτες, σε πανελλαδική έρευνα ( 22-2 έως και 26-2) της «OPINION POLL», για την ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα «POLITICAL».

Όμως, επισημαίνουν ότι δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια» και εκφράζουν την αγωνία τους για την «επόμενη ημέρα», λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία, από τα περιοριστικά μέτρα, με την πολύμηνη έξαρση της πανδημίας.

  • Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

΄Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε έχουν θετική άποψη για τον Κ. Μητσοτάκη! Η αποδοχή, γενικότερα από τους πολίτες, του Κυβερνητικού έργου είναι της τάξης του 57%!

Ενδιαφέροντα στοιχεία, όχι μόνο για την αξιολόγηση των κυβερνητικών χειρισμών, όπως για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία, με τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και έκφραση γνώμης για σειρά άλλων θεμάτων αποτυπώνονται με τις απαντήσεις των πολιτών στο Β΄μέρος της πανελλαδικής έρευνας της «OPINION POLL». (Υπενθυμίζεται ότι το Α΄ μέρος της έρευνας αναφέρονταν στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς).

Τώρα, καταγράφονται οι γνώμες των πολιτών και για σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας, όπως οι καταγγελίες για φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμών και αποδοχή ή όχι του αιτήματος να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού, οι ρυθμίσεις στο νέο Νόμο για τα ΑΕΙ, η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, οι συγκεντρώσεις, αλλά και η αξιολόγηση της δραστηριότητας κομμάτων και πολιτικών.

Το 57% των πολιτών θεωρεί ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα υπάρχει πια ανοσία σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και αυτό θα επιτρέψει να βρεθούμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις ζωές μας. Η πηγή αυτής της ελπίδας και της αισιοδοξίας δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό που προχωράει.

Αυτή η ελπίδα διαμορφώνεται από το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 56% δηλώνει ικανοποιημένο και από τους ρυθμούς εμβολιασμού, τον προγραμματισμό και τον συνολικό τρόπο οργάνωσής του.

Την ίδια στιγμή το 32% πιστεύει ότι το 2021 θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην Οικονομία, στην οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το 65% να έχει αντίθετη άποψη.

Το 45% – ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε πριν- θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα επιτρέψει να ανακάμψει η Οικονομία ταχύτερα από τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία.

Η διαχείριση της πανδημίας

Το 53% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την πανδημία στον ένα περίπου χρόνου που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Αυτή την ικανοποίηση συμμερίζεται το 84.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 60.9% του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ.Κ.Ε και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Το πιο χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης εμφανίζεται στους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25 με 11.1% και σ΄αυτό το σημείο αναφέρουμε, ότι οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25% εμφανίζονται πιο αρνητικοί σε σχέση με τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων σε όλα τα θέματα που άπτονται κυβερνητικών πολιτικών. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση φτάνει το 48.6%.

Το ποσοστό ικανοποίησης πέφτει στο 41% όταν ζητείται ο βαθμός ικανοποίησης από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Οικονομική κρίση λόγω πανδημίας.

Στις προηγούμενες μετρήσεις εντοπιζόταν στο 43%-44% Υπάρχει δηλαδή μια μικρή μείωση, φαινόμενο λογικό, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην αγορά.

Στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 48.6%, ενώ στα κομματικά ακροατήρια επιμερίζεται με τα εξής ποσοστά: Ν.Δ 72.6%, ΣΥΡΙΖΑ 23.6%, ΚΙΝΑΛ 50.8%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7.1%, ΜΕΡΑ 25 7.1%.

Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…

Στο ερώτημα αν θεωρούν πως αν είχαμε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα η πανδημία τόσο από τις υγειονομικές πλευρές, όσον και τις οικονομικές παρενέργειες που έχει επιφέρει, ΝΑΙ απάντησε το 24%. Σημειώνουμε ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 56.8% ( κάτι παραπάνω από τους μισούς) δηλώνει ΝΑΙ, ενώ στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό είναι 20.9%.

Το αίτημα για παραίτηση της υπουργού

Ζητούμενο από την Αντιπολίτευση αυτή την περίοδο που συμπυκνωνόταν η πολιτική αντιπαράθεση για την «υπόθεση Λιγνάδη », ήταν να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού. Την άποψη αυτή (ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί)  φαίνεται να υιοθετεί το 46% έναντι ενός 44% που υιοθετεί διαφορετική άποψη.

Όπως σημειώνει στα σχόλιά του ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL, «προχωρώντας η έρευνα είδαμε να ξεκινάει με ένα κατά πολύ σημαντικότερο βαθμό και μάλιστα καθαρά πλειοψηφικό αρκετά πάνω από 50% η άποψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η κ. Λίνα Μενδώνη. Στην πορεία αυτό μειωνόταν σταθερά , με πιο εμφανές το φαινόμενο αυτό από Τετάρτη και μετά. Φαίνεται ότι η στήριξη του Πρωθυπουργού και η συζήτηση στην Βουλή, να εξισορρόπησε τις απόψεις».

Οι νέες ρυθμίσεις σια τα ΑΕΙ

Το 59% θεωρεί ότι καλώς θεσπίστηκε Πανεπιστημιακή Αστυνομία και κάρτα εισόδου στα Α.Ε.Ι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής τα συναντάμε στην Ν.Δ με 83.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 75% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 60.%. Ωστόσο, αν και με χαμηλότερα ποσοστά, την ίδια άποψη έχει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε και του ΜΕΡΑ 25.

Το 67% τάσσεται υπέρ της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι και μέτρων διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.2%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 92.8% και του ΚΙΝΑΛ με 67.7%.

Ωστόσο υπέρ τάσσονται και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 38.1% του Κ.Κ.Ε, όπως και το 39.8% του ΜΕΡΑ 25.

Η κακοκαιρία…

Το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση και τον Κρατικό Μηχανισμό του κύματος κακοκαιρίας « ΜΗΔΕΙΑ». Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% πιο ανεβασμένο.

Οι κυβερνητικές επιδόσεις

Στους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας οι καλύτερες επιδόσεις εμφανίζονται στην ψηφιοποίηση του Κράτους με 61.4% και την αντιμετώπιση της πανδημίας με 53.2%. Ακολουθούν οι χειρισμοί στα Ελληνοτουρκικά με 45.8%, η Ασφάλεια και Προστασία των Πολιτών με 45.7%, , η αντιμετώπιση της Οικονομίας με 41.7% και η Παιδεία με 38.6%.

΄Ετσι, δικαιολογείται, εξηγείται ως ένα βαθμό και η αξιολόγηση των Υπουργών. Σ΄αυτή εμφανίζονται στην πρώτη τριάδα οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλιας και Κ. Πιερρακάκης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Μ.Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης, , Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χ. Σταϊκούρας, και Μ. Βορίδης.

Το συνολικό Κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 47%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.5% και του ΚΙΝΑΛ με 50.9%. Τα ποσοστά στα άλλα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.9%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΎΣΗ 41.4%, ΜΕΡΑ 25 11.1%. Στον χώρο του Κέντρου η θετική αξιολόγηση φτάνει το 55.7%. Σε σχέση με την έρευνα του Βαρόμετρου της OPINION POLL τις μέρες 15-19/2 η εκτίμηση του Κυβερνητικού έργου είχε παρουσιάσει μία κάμψη κατά 5% και στις μέρες αυτές δίνεται η εικόνα μιας ανάκαμψης στις προηγούμενες επιδόσεις.

Οι γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει το 12%. Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 29.4%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι μόλις 7.5%, της Κεντροαριστεράς 18.6% και της Αριστεράς 29.8%.

Αποδοχή Μητσοτάκη 57%  

Η αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά υψηλότερη από την αποδοχή του Κυβερνητικού έργου της τάξης του 57% με μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 86.4%, του ΚΙΝΑΛ με 78.2% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 58.6%.

Ωστόσο και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε έχουν θετική άποψη για τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ πιο αρνητικοί – όπως και σ΄άλλα ερωτήματα όπως ξανασημειώσαμε – εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25 με 18.5%.

Η αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα 

Στο ερώτημα αν ο Α. Τσίπρας ανταποκρίνεται στον αντιπολιτευτικό του ρόλο αυτή την δύσκολη συγκυρία, οι θετικές απόψεις φτάνουν το 27% σημαντικά περισσότερες από τον βαθμό αποδοχής της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές απόψεις βρίσκονται στο 53.6% λίγο περισσότερες από τις μισές, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα  είναι: ΚΙΝΑΛ 20.2%, Κ.Κ.Ε 19.1% , ΜΕΡΑ 25 29.6%.

Η καταλληλότητα για Πρωθυπουργός

Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με προτίμηση από το 47.4% προηγείται 30.1% του Αλ. Τσίπρα που συγκεντρώνει το 17. 3% των προτιμήσεων, ενώ σταθερά δεύτερος στις επιλογές είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 29.1%.

Τον Ιανουάριο οι επιδόσεις ήταν Κ.Μ 51.2% – Α.Τ 19.8% και η μεταξύ τους διαφορά 31.4%. Η επιλογή Κ.Μητσοτάκη ή Αλ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό στα κόμματα εκφράζεται ως εξής: Ν.Δ 82.8%- 4.1%, ΣΥΡΙΖΑ  21% – 49.2%, ΚΙΝΑΛ 62.3% – 7.8%, Κ.Κ.Ε 23.%- 16.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 25% – 7.1%, ΜΕΡΑ 25 10.7% – 35.7%.  Σημειώνουμε δε, ότι στο χώρο του Κέντρου οι προτιμήσεις είναι 59% έναντι 15.3%.

Σταθερή η «ψαλίδα» στο 17%

Η εικόνα στην Πρόθεση ψήφου εμφανίζεται αναλλοίωτη με διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στο 17%. Για την ακρίβεια, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 17.4% , με την Ν.Δ στο 37.8% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20.4% . Τα άλλα κόμματα έχουν πρόθεση ψήφου ΚΙΝΑΛ 6.8%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% και ΜΕΡΑ 25 2.9% .

Μία βδομάδα πριν, στο Βαρόμετρο της OPINION POLL οι επιδόσεις ήταν : Ν.Δ 37.3%, ΣΥΡΙΖΑ 20.2%, ΚΙΝΑΛ 7.1%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% , ΜΕΡΑ 25 2.9% με την διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στο 17.1%. Πρόκειται για μια λογική διακύμανση τιμών.

Τον Ιανουάριο στην έρευνα για την POLITICAL η πρόθεση ψήφου ήταν : Ν.Δ 38.6%, ΣΥΡΙΖΑ 21.4%. , ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2%, ΜΕΡΑ 25 2.% , με την διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ  στο 17.3%.

Αν συγκρίνουμε τις μετρήσεις των δύο ερευνών για την POLITICAL βλέπουμε Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ  να υφίστανται απώλειες της τάξης του ο.8% και 1% αντίστοιχα, ενώ τα άλλα κόμματα να εμφανίζουν τις εξής αυξήσεις στα ποσοστά τους: ΚΙΝΑΛ + 0.3%, Κ.Κ.Ε + 0.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ + 1% ΚΑΙ ΜΕΡΑ 25 + 0.2%.

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.


Πηγή: timesnews.gr