Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Δημοσκόπηση: Μόλις στο 29% το ποσοστό των Ρώσων που εμπιστεύονται τον Πούτιν

Δημοσκόπηση: Μόλις στο 29% το ποσοστό των Ρώσων που εμπιστεύονται τον Πούτιν

310
0

Το ποσοστό των Ρώσων που εμπιστεύονται τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου το 29%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, το οποίο ως γνωστόν έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας».

Στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου του 2020 το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν στο 33-34%. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου μειώνεται τα δυο τελευταία συνεχόμενα χρόνια, ενώ μερικές φορές αυξάνεται στα όρια του στατιστικού λάθους (1%). Το 2017 το ποσοστό αυτό ήταν 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Levada-Centr, το ποσοστό εμπιστοσύνης στην πολιτική του Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε ο 5% υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουκγάνοφ που φθάνει το 4%.

Η μείωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πούτιν, είναι μια μακροχρόνια τάση, δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο αναπληρωτής διευθυντής του Levada-Centr Ντενίς Βολκόφ, επισημαίνοντας ότι την τάση αυτή την επηρεάζει η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η έλλειψη προοπτικής όσον αφορά την βελτίωση της κατάστασης. «Δεν αυξάνονται τα εισοδήματα, πέρυσι όλα οξύνθηκαν υπό το φως της πανδημίας του κορωνοϊού, η καραντίνα, όταν ένα ποσοστό ανθρώπων έχασε την δουλειά του και τα εισοδήματά του», λέει ο Βολκόφ.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η πτώση αυτή του ποσοστού εμπιστοσύνης πιθανόν να συνδέεται με την έντονη αντίδραση των αρχών στις πρόσφατες διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι, όμως σε λιγότερο βαθμό, καθώς η διαδικασία πτώσης είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.

Τον δείκτη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ναβάλνι επηρέασε η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, η ταινία «Το ανάκτορο του Πούτιν», η επιστροφή του στην πατρίδα και το ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν διαρκώς στην ειδησεογραφία όλο τον Ιανουάριο, λέει ο Βολκόφ. «Έτσι τον αντιλαμβάνονται σαν πολιτικό. Και αυτό δεν αφορά τόσο την διεύρυνση του ακροατηρίου του το οποίο τον συμπαθεί, και το οποίο κυμαίνεται περίπου στο 20%. Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι τον αντιλαμβάνονται σαν σοβαρό πολιτικό» «και αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την θέση του», καταλήγει ο Βολκόφ.

Το ποσοστό που εγκρίνει το έργο του Πούτιν είναι 64% και το ποσοστό αυτό παραμένει αμετάβλητο τα τελευταία μερικά χρόνια, παρότι το 2018 ξεπερνούσε το 80%.

Επίσης το 40% των Ρώσων απάντησαν σε σχετικό ερώτημα ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Αντίθετα το 49% απάντησαν ότι η Ρωσία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το 2018 το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούσαν ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση έφθανε μόνο το 27%.

Το 50% των ερωτηθέντων, που ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω του διαδικτύου (47%), βλέπουν αρνητικά τις εξελίξεις που συντελούνται, ενώ το 57% όσων ενημερώνονται από την τηλεόραση είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία βαδίζει στον σωστό δρόμο.


Πηγή: timesnews.gr