Προ των πυλών το πρόγραμμα για το voucher των €200 για τα tablet/laptop των Ελλήνων μαθητών

Σημαντική ώθηση στην ελληνική αγορά υπολογιστικών συσκευών αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα”, μέσω του οποίου διατίθενται €112 εκατ. για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσω συστήματος επιταγών (voucher).

Την έναρξη του προγράμματος voucher “Ψηφιακή Μέριμνα” σηματοδοτεί η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η “Ψηφιακή Μέριμνα” είναι ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλης κλίμακας τόσο ως προς τον προϋπολογισμό του, όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους. Ο αριθμός των συσκευών, που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος, είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ειδικά, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός tablets, laptops και desktops, που συνήθως διακινείται στην ελληνική αγορά συνολικά ετησίως, είναι γύρω στα 900.000 τεμάχια.

Η “Ψηφιακή Μέριμνα” θα περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοίνωσαν χθες από κοινού τα συναρμόδια Υπουργεία, δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως €6.000, οι οποίες θα λάβουν επιταγή €200 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας από την “Κοινωνία της Πληροφορίας”, η οποία θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών για την κατάθεση των αιτήσεων προμηθευτών που κατασκευάζουν, διανέμουν και μεταπωλούν τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα ακολουθήσει μια διαδικασία ελέγχου του εξοπλισμού των αιτούντων προμηθευτών, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές, που έχουν οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικογένειες, οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος.

Στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους, που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος. Oι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου. Θα αποφευχθεί έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Επάρκεια συσκευών

Τα συναρμόδια Υπουργεία, σε κοινή ανακοίνωσή τους, διαβεβαιώνουν ότι “έχει γίνει διεξοδική και πολυεπίπεδη προετοιμασία, σε συνεργασία με την αγορά, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παραγγελίες των επιλέξιμων συσκευών και να υπάρξει επάρκεια τεχνολογικού εξοπλισμού κατά την υλοποίηση της δράσης”.

Επίσης, έχει ψηφιστεί διάταξη νόμου, η οποία δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, έχει εξειδικευθεί και ενταχθεί το τεχνικό δελτίο του προγράμματος στο εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έως ότου η χώρα λάβει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει υλοποιηθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός του προγράμματος.

“Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης αφορά κάθε νέα και νέο, συμπεριλαμβανομένων των πιο οικονομικά αδύναμων, στους οποίους και απευθύνεται το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πηγή: www.sepe.gr


Πηγή: timesnews.gr