Στις 3 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Η πολιτική ατζέντα είναι μακρά και δύσκολη, όπως φάνηκε και από αυτό το τελευταιο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την προεδρία. Τα θέματα πολλά: από την πανδημία και την οικονομία μέχρι το κίνημα Black Lives Matter και τις αμβλώσεις. H μεγαλύτερη πρόκληση όμως αυτή τη στιγμή είναι  και στις ΗΠΑ ο κορωνοϊός. Έντεκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, συνεχίζει να είναι το βασικό θέμα στα ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου.

Ο Άσβιν Βασάν, γιατρός και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι οι χειρισμοί του Τραμπ θα κριθούν στις εκλογές. «Οι φετινές προεδρικές εκλογές μοιάζουν με δημοψήφισμα για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες. Για το κατά πόσο η νυν κυβέρνηση είχε απάντηση στην πανδημία, αν είχε σχέδιο και αν το εφάρμοσε», παρατηρεί.

Αβεβαιότητα για την υγεία και την οικονομία

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί έντονα τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, είναι η αποτελεσματική ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Η διατήρηση ή η κατάργηση της μεταρρύθμισης Obamacare, κάτι που επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ, ενδέχεται να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Έντονη ανησυχία στους Αμερικανούς ψηφοφόρους προκαλούν επίσης οι δυσοίωνες προοπτικές στο πεδίο της οικονομίας. Μετά από τα πρώτα τρία χρόνια θετικών οικονομικών επιδόσεων της διακυβέρνησης Τραμπ, το λοκντάουν του Μαρτίου προκάλεσε το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Ο Τραμπ επιμένει να αγνοεί τα στοιχεία αυτά και να επαναλαμβάνει μόνο τις καλές επιδόσεις των πρώτων χρόνων της θητείας του στον Λευκό Οίκου. Από την άλλη πλευρά ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, με το μότο «Build Back Better».

Tα κοινωνικά θέματα: ρατσισμός και αμβλώσεις

Ωστόσο δίχως αμφιβολία το μεγάλο θέμα που αποτελεί «αγκάθι» για την αμερικανική κοινωνία είναι οι μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ μετά τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Tζωρτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον περασμένο Μάιο. Ήταν μια ιστορική στιγμή, που υπενθύμισε ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις εις βάρος των μαύρων είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες στην αμερικανική κοινωνία.

Εντούτοις το κίνημα Black Lives Matter παρουσιάζεται από τον Τραμπ ως «σύμβολο μίσους», εκτιμά η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις, Λώρα Μέριφιλντ Γουίλσον. «Το μήνυμά του έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους δικούς του ψηφοφόρους, τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών και ίσως κάποιους ανεξάρτητους από τη δεξιά. Οτιδήποτε υπόσχεται ή πράττει ο πρόεδρος Τραμπ έχει ως αποδέκτες τους συντηρητικούς ψηφοφόρους», αναφέρει η αμερικανίδα ειδικός.

Σύμφωνα με την Γουίλσον, το άλλο μεγάλό κοινωνικό θέμα που ενδέχεται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το δικαίωμα (ή όχι) στην άμβλωση. Kι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το θέμα των αμβλώσεων μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Κατά των αμβλώσεων δεν είναι μόνο ψηφοφόροι του Τραμπ αλλά και μερίδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων». Το θέμα συνδέεται βέβαια και με την υποψήφια του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Κόνει Μπάρετ, η οποία ενδέχεται να θέσει τέλος στο δικαίωμα για νόμιμη και ασφαλή άμβλωση, όπως συνέβαινε στις ΗΠΑ τα τελευταία 47 χρόνια. Για τους Δημοκρατικούς, η εκλογή Μπάιντεν, συνδέεται επίσης με μια πιο προοδευτική πολιτική σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και βέβαια με μια αντίστοιχη εκπροσώπηση στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Πηγή: timesnews.gr