Ο Στρατής, ήταν τρίτος γιός του Κασιώτη Δημήτρη (Μίμη) Μεντάκη και της Παναγιώτας Η. Σκαζή. Γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου το 1945. Φοίτησε στο δημοτικό και γυμνάσιο της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιντ, παράλληλα  παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος στα εργαστήρια Αιγυπτίων ζωγράφων. Μάλιστα, εκεί ήρθε για πρώτη του φορά σε επαφή για να μελετήσει την εικαστική παράδοση της Ανατολής και της Δύσης.

Το 1964 εγκατέλειψε με την οικογένειά του την Αίγυπτο και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Hotel Management στη Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Σπουδών της Ρόδου. Για κάποια χρόνια εργάστηκε στην Αθήνα σε τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το 1969 κατόρθωσε να εκθέσει την πρώτη του ζωγραφική δουλειά, η οποία συνίστατο ζωγραφική σε μεταξωτά και βαμβακερά υφάσματα. Το 1971 δημιούργησε τον δικό του χώρο, που του επέτρεπε να αφοσιωθεί και να μελετήσει περισσότερο τα εικαστικά προβλήματα που τον απασχολούσαν. Συγχρόνως παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Παράλληλα σπούδασε Ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με καθηγητή τον σημερινό Ακαδημαϊκό κ. Χρύσανθο Χρήστου και πραγματοποίησε πολλά επιμορφωτικά ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες. Η ζωγραφική του δημιουργία από το 1980 είχε ως βάση έναν έντονο περιβαλλοντολογικό προβληματισμό. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ο ιδιότυπος σουρεαλισμός ποιητικής υφής και η ονειρική ατμόσφαιρα των τοπίων του.

Ο Κασιώτης Στρατής Μεντάκης ήταν ο ζωγράφος του φανταστικού και ονειρικού τοπίου. Δημιούργησε τις δικές του διαστάσεις μέσα από τη σιωπή, στον κόσμο των χρωμάτων του, που κυριαρχούν το γαλάζιο με όλες τις αποχρώσεις. Οι λεπτοφυείς μεταβάσεις από τη μια απόχρωση στην άλλη, μας θυμίζουν την ατμόσφαιρα του Αιγαίου και αποκαλύπτουν τον τολμηρό πνευματικό του δυναμισμό και τις γνώσεις του στην Τέχνη.

Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές αίθουσες τέχνης:

«Ζυγός» Αθήνα 1982, «Τέχνης Athenaeum» Αθήνα 1982 & 1984, «Αστήρ Παλλάς» Κέρκυρα 1982, «Νέων Ελλήνων Ζωγράφων», Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ομαδικές εκθέσεις: «Ωδείο Αθηνών 1982, Διεθνή Έκθεσης Ζωγραφικής «Grand Palais dew Chanps-Elysees» Παρίσι 1983 & 1984, «Mandragore» Παρίσι 1983, Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική, 27ο Φεστιβάλ Δύο Κόσμων, Σπολέτο, Αίθουσα Τέχνης Τζ. Ντι Τζιρόμαλο, Σπολέτο, Ιταλία 1984, κ.α. υπό την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Τουρισμού της Νομαρχίας Δημάρχων της πόλης και άλλων κρατικών φορέων 1984 -1986.

Τέλος, ο Στ. Μεντάκης βραβεύτηκε  επανειλημμένα  από τον δήμαρχο Πρεσκάρας στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο 1984 και τον Αύγουστο 1985 από την Ένωση Ευρωπαϊκών Δημοσιογράφων, και πολλές φορές πρόσφερε έργα του υπέρ σκοπών Κασιώτικων Συλλόγων στην Αθήνα και Εκκλησιαστικών Επιτροπών στην Κάσο.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Στρατής Μεντάκης, παράλληλα με τη ζωγραφική είχε αναπτύξει μια οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων, «Τα γλυκά της Φανούλας» στα Στύρα Ευβοίας, απέναντι από την Αγία Μαρίνα Μαραθώνα.


Πηγή: timesnews.gr