Φιλέλληνες στην Ελληνική Επανάσταση, Πίνακας του Καρλ Βίλχελμ Φράιχερ φον Χάιντεκ, 1835

Aφιέρωμα στη SZ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Επίσης δημοσιεύματα για τις επαφές ΕΕ-Τουρκίας ενόψει Συνόδου Κορυφής αλλά και τις αιτιάσεις Σοϋλού για pushback.

Μακροσκελές αφιέρωμα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια διαμάχη που ρίχνει τις σκιές της μέχρι σήμερα». Ο δημοσιογράφος Τομπίας Τσικ στο ιστορικό ρεπορτάζ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» εξιστορεί καρέ-καρέ το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, «που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821, ή τουλάχιστον αυτό λέει η παράδοση. Μπροστά από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην Πελοπόννησο, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο, έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο και μετά το σηκώνει ψηλά. Η εξέγερση ενάντια στους Οθωμανούς έχει πλέον τις ευλογίες της εκκλησίας. Το σύνθημα είναι απλό: “Ελευθερία ή θάνατος!”». Ποια ήταν όμως η κατάσταση στον ελληνικό χώρο την εποχή εκείνη;

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός με το λάβαρο της επανάστασης

«Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Αν και οι Έλληνες έμποροι και οι Ορθόδοξοι κληρικοί απολάμβαναν ορισμένα προνόμια στην οθωμανική περίοδο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Οι αγρότες έπρεπε να εκμισθώνουν γη από Τούρκους γαιοκτήμονες, δεν τους επιτρεπόταν να φέρουν όπλα, ούτε να έχουν άλογα, και έπρεπε να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους φόρους από τους μουσουλμάνους. Όποιος δεν ασπαζόταν το Ισλάμ παρέμενε πολίτης δεύτερης κατηγορίας» αναφέρει η SZ «(…) Επομένως δεν ήταν καθόλου σίγουρη η επιτυχία της Επανάστασης. Η πραγματική της έναρξη μάλιστα απέτυχε.» Αυτό συνέβη με τις πρώτες επαναστατικές ενέργειες που εκδηλώθηκαν εκτός ελληνικού χώρου, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, με έντονο τότε ελληνικό στοιχείο. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επαναστατικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας αλλά και στο πώς το επαναστατικό ρεύμα έφτασε στην Πελοπόννησο. Επίσης γίνεται μνεία στη «θρησκευτική συνιστώσα της επανάστασης, «Χριστιανοί εναντίον Μουσουλμάνων» αλλά και στο πρώτο επανασταστικό «προσωρινό» Σύνταγμα που διακήρυττε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι οι αυτόχθονες κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό είναι Έλληνες.»

Φιλελληνισμός, Μεγάλες Δυνάμεις, Όθωνας

Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο κίνημα του Φιλελληνισμού στη Δυτική Ευρώπη.«Στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και στις ΗΠΑ συγκροτούνται ‘φιλελληνικές επιτροπές’. Τυπώνονται φυλλάδια, συλλέγονται χρήματα και οργανώνονται δωρεές όπλων για τους εξεγερμένους. Ο ενθουσιασμός τροφοδοτείται από έναν θαυμασμό για την κλασική αρχαιότητα, όπως αυτόν του Γιόχαν Βόλφανγκ φον Γκαίτε». Ή του Βρετανού ρομαντικού ποιητή και Φιλέλληνα Πέρσι Σέλλεϋ, ο οποίος είχε γράψει: «Είμαστε όλοι Έλληνες». Το ρεπορτάζ διατρέχει σημαντικές στιγμές του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, κρίσιμες μάχες και κομβικές στιγμές, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, και αναλύει τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως προς το τέλος των επαναστατικών χρόνων και μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους: από τον Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Βαυαρού Όθωνα, κάτι που ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, «οι απρόθυμες μαίες» του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως τις χαρακτηρίζει. Όσο για το εγχείρημα του Όθωνα «να αναθέσει την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε ομάδα έμπειρων βαυαρών αξιωματούχων», αυτό προκάλεσε μόνο «μέτριο ενθουσιασμό μεταξύ των Ελλήνων μαχητών της ελευθερίας. Αντίθετα, πολλοί εξ αυτών επιδόθηκαν στη Μεγάλη Ιδέα, το όνειρο ενός μεγάλου ελληνικού κράτους εντός των συνόρων της παλιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.»

«Έκκληση ΕΕ προς Ερντογάν για τη διαμάχη του φυσικού αερίου»

Από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι επικεφαλής της ΕΕ συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή με τον Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «τη σημασία της αποκλιμάκωσης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau με πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο afp: «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και των κρατών-μελών της ΕΕ Ελλάδας και Κύπρου (…) Επιπλέον οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο εστίασαν στο θέμα μιας επίλυσης του Κυπριακού και στις επικείμενες επαφές (…) Στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν απολογισμό των σχέσεων με την Τουρκία. Εξαιτίας της διαμάχης για το φυσικό αέριο, η ΕΕ απείλησε πέρυσι την Άγκυρα με περαιτέρω κυρώσεις, αλλά αποφάσισε προς το παρόν το αντίθετο, όταν η Τουρκία έδειξε προθυμία για συνομιλίες για το Κυπριακό(…) Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν επαφές για τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, ένα βήμα που θα χαιρέτιζε ο πρόεδρος Ερντογάν. Η χώρα του βρίσκεται σήμερα σε σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.»

Bild: Τουρκικές κατηγορίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής

Σουλεϊμάν Σοϋλού

Ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού

Βild αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού για  φερόμενα νέα βίαια pushback από την ελληνική στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τον Σοϋλού «η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε από τη θάλασσα τη νύχτα μετανάστες, που η ελληνική πλευρά είχε πετάξει στη θάλασσα με δεμένα χέρια.» Βάσει δηλώσεων του Τούρκου υπ. Εσωτερικών στο twitter, «πρόκειται συνολικά για μια ομάδα επτά ατόμων. Η τουρκική πλευρά ανέσυρε τρεις νεκρούς και τρεις επιζώντες (…) Ένα άτομο αγνοείται». Ο ίδιος «κοινοποίησε βίντεο με τη διάσωση, στο οποίο μιλά ένας από τους ανθρώπους που διασώθηκαν», αναφέρει η Βild. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται να λέει: «Μας πήραν κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Μας χτύπησαν. Ήμασταν επτά άτομα. Μας κλώτσησαν. Ήρθαν με χειροπέδες. Τώρα έχουμε μείνει μόνο τρεις». Σύμφωνα με τη μαρτυρία που αναπαράγει η Βild: «Η ελληνική ακτοφυλακή άφησε τους μετανάστες με πλαστικές χειροπέδες στη θάλασσα χωρίς σωσίβια ή βάρκα (…) Η Αθήνα μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό (…) Ήδη πριν από αυτό το περιστατικό υπήρχαν κι άλλες αναφορές για σοβαρά παραπτώματα της ελληνικής ακτοφυλακής (…) Βίντεο φέρονται να τεκμηριώνουν όλα αυτά, όπως και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.Ανθρωπιστικές οργανώσεις επιρρίπτουν στην Αθήνα ότι επιτρέπει τις παράνομες επαναπροωθήσεις (pushback).Ο Έλληνας υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης το αρνείται και όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο γαλλικό πρακτορείο Afp ‘η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες’».

  • Δήμητρα Κυρανούδη
  • Πηγή: www.dw.com

Πηγή: timesnews.gr