Πάνω από 20.000 ευρώ θα στοιχίσει η αποκατάσταση των ζημιών που θα γίνει στα έργα τέχνης και τα αγάλματα του Καπιτωλίου, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από την επίθεση των υποστηρικτών του τέως προέδρου Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Την Τετάρτη, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ άκουσε την εισήγηση του υπεύθυνου αρχιτέκτονα Τζέι Μπρετ Μπλάντον και του επιμελητή του Καπιτωλίου Φάραρ Ελιοτ, που ανέφεραν ότι αγάλματα, τοιχογραφίες, ιστορικοί πάγκοι και τα αυθεντικά παραθυρόφυλλα υπέστησαν ζημιές μεγαλύτερες ή μικρότερες κυρίως από τα σπρέι πιπεριού, τον αφρό των πυροσβεστήρων και τα κατάλοιπα από τα χημικά, των οποίων έγινε χρήση, όταν οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο.

Η ομάδα που επιβλέπει τη συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων από το 1988 ζητά μια έκτακτη χρηματοδότηση 25.000 δολαρίων (20.000 ευρώ) για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα έργα και ενώ το Καπιτώλιο διαθέτει μια συλλογή 13.000 έργων – εκ των οποίων τα 535 βρίσκονται σε κοινή θέα.

Παρά τις προσπάθειες των επιμελητών να προστατεύσουν τα έργα από τα χημικά, δεν κατάφεραν να διασώσουν δυο από τα 14 ιστορικά χάλκινα και γυάλινα φανάρια που σχεδίασε ο Φρέντερικ Ολμστεντ τα οποία καταστράφηκαν την ώρα της εισβολής.

Ανάμεσα στα έργα που υπέστησαν σοβαρές ζημιές είναι ένα άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον και οι προτομές των Τζο Κάνον, Τσαμπ Κλαρκ, Τόμας Ριντ και Τζόσεφ Μάρτιν.

Οι κυριότερες ζημιές σύμφωνα με τους συντηρητές του Smithsonian Institution έγιναν στα αγάλματα που είχαν ψεκαστεί από πυροσβεστήρα και η ομάδα των συντηρητών θα αρχίσει να εργάζεται άμεσα για να αποκαταστήσει τις πρωτοφανείς ζημιές στο κτίριο.


Πηγή: timesnews.gr