ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Για τα μέτρα, το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την κριτική της αντιπολίτευσης, οι δικές μας επισημάνσεις:

  1. Η αύξηση των περιορισμών στην ελευθερία της κίνησης οχημάτων, την ώρα που ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς επιτείνει, προφανώς, την διάδοση του ιού, είναι λάθος. Η πρότασή μας είναι αύξηση του αριθμού  των λεωφορείων στα αστικά κέντρα τις ώρες αιχμής, ενθάρρυνση της μετακίνησης με Ι.Χ. για δυο τρεις εβδομάδες, επιδότηση της εργασίας από το σπίτι και πλήρης αποκατάσταση της ελευθερίας της κίνησης.
  2. Οι αρμόδιες δημόσιες αρχές πρέπει να απαλλαγούν από τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την επιβολή προστίμων. Η πρότασή μας είναι η συγκέντρωση των αρχών στην προσπάθεια αποτροπής κάθε συνωστισμού, χωρίς εξαιρέσεις, για δυο τρεις εβδομάδες.
  3.  Το γενικό λουκέτο στην εστίαση χρειάζεται επανεξέταση. Η πρότασή μας είναι η επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων  των καταστημάτων με αυστηρά πρωτόκολλα τήρησης αποστάσεων μεταξύ των θαμώνων.

Ξεκάθαρα: είμαστε υπέρ της ελευθερίας κίνησης του πολίτη και της διεύρυνσης των επιλογών χρήσης της και είμαστε (προφανώς, εκτάκτως) αντίθετοι με συναθροίσεις, για οποιονδήποτε λόγο, δεδομένου ότι επιτείνουν την διάδοση.

Βεβαίως, ούτε στο πρωθυπουργικό διάγγελμα, ούτε στην κριτική της αντιπολίτευσης έγινε αναφορά στην «μεγάλη εικόνα»:

  • την ανάγκη για δημόσιες διαγνωστικές φροντίδες και γενικευμένους ελέγχους, για σχολικό γιατρό και πρωτοβάθμιες μονάδες περίθαλψης. Χάνονται, μέρα με τη μέρα, για την πατρίδα μας, οι πόροι από το έκτακτο ευρωπαϊκό πακέτο για την αντιμετώπιση του COVID 19. Η πρότασή μας είναι η αίτηση προς τις ευρωπαϊκές  αρχές για μετάθεση κατά ένα χρόνο της ημερομηνίας λήξης του πακέτου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Σε συνδυασμό φυσικά με την άμεση συγκρότηση κυβερνητικής ομάδας εργασίας για την έγκαιρη επιλογή, προπαρασκευή, υποβολή έως και έγκριση των προγραμμάτων τα οποία ζητούμε να χρηματοδοτηθούν, ώστε να μην πάει χαμένη και η παράταση που πρέπει να ζητήσουμε.
  • την ανάγκη για νέες δημόσιες επενδύσεις, ως μόνου πια διαθέσιμου μέσου για έξοδο από την κρίση. Η πρότασή μας είναι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να ενταχθεί η επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο και η συγχώνευσή της με την Τράπεζα Αττικής, όπως και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. (κατά το πρότυπο της LUFTHANSA) για ένα νέο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας προς όλους, αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής αντί της εκποίησης κερδοφόρων περιουσιακών της στοιχείων και της αλλόκοτης εξαγγελίας επιδότησης εισαγόμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ιδιωτικών συσκευών φόρτισής τους και, τέλος, για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
  • την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών της ζωής μας, οικονομικών και άλλων. Με την δική μας πρόταση να προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την γρήγορη έκδοση των συντάξεων από εξουσιοδοτημένα δικηγορικά γραφεία για αύξηση της ρευστότητας χωρίς δημοσιονομικό κόστος και την υποχρεωτική διαιτησία για διαφορές κάτω των 2.000.000 ΕΥΡΩ ώστε να επιταχυνθεί η επίλυσή τους και να σταματήσει ο συνωστισμός στις δικαστικές αίθουσες.
Αντί αυτών, ακούσαμε προαναγγελίες περιεχομένων του διαγγέλματος και της κριτικής του από «εντεταλμένους» τηλεπαρουσιαστές, ακόμα και τον Υπουργό  Υγείας(!). Και το ράδιο-αρβύλα να εξορκίζει την ύφεση, διαδίδοντας ότι  υπάρχουν λεφτά για επιδόματα (σε μια χώρα που χρωστάει δυο φορές το Α.Ε.Π. της και η περιουσία της είναι υποθηκευμένη). Μόνο που μ’ αυτούς και μ’ αυτά πάμε μοιραία από το κακό στο χειρότερο.

Πηγή: timesnews.gr