Ένα χρόνο περίπου μετά την εισβολή του κορονοϊού που έχει βάλει σε κίνδυνο την υγεία, την ίδια τη ζωή μας και μας έσπρωξε ακόμα πιο πίσω, ακόμα πιο κάτω, είχαμε και ένα ακόμα τηλεοπτικό διάγγελμα το Πρωθυπουργού με ανακοινώσεις μέτρων.

Η αλήθεια είναι ότι ο COVID 19 δεν οδήγησε μόνο στα έσχατα όρια τους τα νοσοκομεία μας. Η κατάσταση στα σπίτια και τους χώρους δουλειάς μας έχει επιβαρυνθεί. Πολλά καταστήματα έκλεισαν (μερικά οριστικά), ενώ τα σχολεία άλλοτε λειτουργούν, άλλοτε όχι. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για ένα σύνθετο πρόβλημα που, εκτός από την δημόσια υγεία, χειροτερεύει την οικονομική και κοινωνική μας ζωή.

Εκτός λοιπόν από την περίθαλψη όσων προσβάλλονται από τον ιό και τον περιορισμό της διάδοσής του, καλούμαστε να σταματήσουμε τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί και να πετύχουμε, επί τέλους, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατόν. Και, ασφαλώς, να αποκαταστήσουμε στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες μας που περιορίστηκαν και συνταγματικές εγγυήσεις κοινωνικών δικαιωμάτων που δοκιμάζονται σκληρά.

 Είναι φανερό ότι για την αντιμετώπιση της ολόπλευρης κρίσης χρειαζόμαστε ολόπλευρη λύση. Μέτρα που παίρνονται και αναιρούνται κάθε τρεις και λίγο, άλλα ενδεδειγμένα και άλλα άστοχα, άλλα ζυγισμένα, άλλα αποσταθεροποιητικά, άλλα διαρκείας, άλλα βραχύβια, δεν εξυπηρετούν τον σκοπό μας. Έχουν άλλωστε εξαντληθεί και έχουν εξαντλήσει τις ανοχές μας. Και δεν σώζονται από κανέναν διαγγελέα που δεν μπορεί περισσότερες από μισές αλήθειες.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχουμε ήδη καλύψει τα μισά του δρόμου έως την αποκατάσταση μιας εφικτής ομαλότητας. Αλλά για να μην σπαταλάμε άλλο χρόνο από την ζωή μας είναι η ώρα να επιλέξουμε διαφορετικά μέσα πολιτικής και πρόσωπα κατάλληλα να ενεργοποιήσουν τα μέσα αυτά. Πολιτική και πολιτικούς άξιους χρήσης και μετά την κατανίκηση του ιού. Συγκεκριμένα:

Αμέσως προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για αναθεώρηση του προϋπολογισμού με τροποποίηση πρόβλεψης αύξησης του Α.Ε.Π. από 4,5% σε 1,5%. Και στο πλαίσιο αυτό, άμεσα δημοσιονομικά μέτρα, με βασικά ανάμεσά τους την κατάργηση κάθε επιδότησης αγοράς εισαγόμενων καταναλωτικών προϊόντων (π.χ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων) και την μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. για τουρισμό και την επιτόπια εστίαση στο 10%

Από την 1η Μαρτίου 2021:

   1. Άνοιγμα όλων των καταστημάτων λιανικής με την προϋπόθεση rapid test στην είσοδό τους
   2. Rapid test σε κάθε εισερχόμενο στη χώρα            
   3. Rapid test σε όλα τα γηροκομεία, ορφανοτροφεία και τις άλλες κοινωνικές δομές στέγασης
   4. Άρση κάθε περιορισμού στις μετακινήσεις με Ι.Χ.
   5. Ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για την πρόληψη και την διάλυση φαινομένων συνωστισμού
Ασφαλώς η πολιτική και τα μέσα αυτά είναι ανοιχτά σε διάλογο,  αντίλογο και βελτιώσεις. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι:
   • Υπηρετούν την δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας στην πατρίδα μας
   • Διαθέτουν τις προϋποθέσεις ώστε να εναρμονιστούν με ακόμα θετικότερα βήματα μετά την επιστροφή μας στην ομαλότητα.

Παρακαλούμε, οπωσδήποτε, για την προσοχή σας στις προτάσεις μας και, κυρίως, για την αξιολόγηση της δικής μας πολιτικής εντιμότητας και εγκυρότητάς. Όχι σε σύγκριση με τους, παλιούς και νέους, διαγγελείς αβάσιμων ελπίδων, αλλά με κριτήριο τις δίκαιες απαιτήσεις όλων μας για κάτι ριζικά διαφορετικό, πέρα και πάνω από όσα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.  


Πηγή: timesnews.gr