Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Εκκληση Μητσοτάκη για οικογενειακά Χριστούγεννα: Να μην βιώσουμε και πάλι μια αναζωπύρωση...

Εκκληση Μητσοτάκη για οικογενειακά Χριστούγεννα: Να μην βιώσουμε και πάλι μια αναζωπύρωση της πανδημίας

297
0

«Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια προετοιμασίας από την Πολιτεία, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία κι έχουν στηθεί παραπάνω από 1.000 κέντρα εμβολιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός , μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο της Βέροιας και με την οποία ολοκλήρωσε τη σημερινή περιοδεία του σε δομές υγείας στην Πέλλα και την Ημαθία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι υγειονομικοί, καθώς είναι «οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και οφείλουμε πάνω από όλα αυτούς να προστατεύσουμε για να συνεχίσουν να προστατεύουν εμάς», θα εμβολιαστούν πρώτοι και «θα δώσουν το καλό παράδειγμα».

«Είμαι σίγουρος ότι και το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που αυτή τη στιγμή εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις, κάποιες αμφιβολίες, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν, με την πορεία του χρόνου -και βλέποντας τους συναδέλφους να εμβολιάζονται με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα- θα κάνουν και αυτοί το βήμα ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τον εμβολιασμό, ειδικά στους υγειονομικούς μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Από εκεί και πέρα», προσέθεσε, «θα ακολουθήσουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, για να φτάσουμε τελικά στον γενικό πληθυσμό έτσι ώστε να μπορέσουμε πια να φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε μεταξύ του 60% και του 70% του ελληνικού πληθυσμού που απαιτείται για να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή την περιπέτεια, να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Χαίρομαι διότι τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία μας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών, να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της Πολιτείας, οι οποίες φυσικά ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων μας». Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αποφύγουν οι πολίτες τις ημέρες των εορτών της συναθροίσεις, να περιοριστούν σε οικογενειακές συνάξεις «διότι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος, για να μην βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τη στιγμή που «βλέπουμε πια το φως στην άκρη του τούνελ, κι αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο , το οποίο θα φτάσει στη χώρα μας τις επόμενες μέρες».

«Συζήτηση με τη διοίκηση και εργαζόμενους του νοσοκομείου»

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Βέροιας για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τους τελευταίους μήνες στη διαχείριση της πανδημίας. Στο νοσοκομείο από το καλοκαίρι λειτουργεί κλινική covid, της οποίας το προσωπικό έχει εκπαιδεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ σχετικά με την εφαρμογή πρωτοκόλλου και διαχείρισης περιστατικών covid. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό το νοσοκομείο ενισχύθηκε σε προσωπικό αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενώ τον Αύγουστο του 2019 η μονάδα διέθετε δυο αναπνευστήρες, σήμερα διαθέτει δώδεκα. Νοσηλεύτηκαν περισσότερα 550 περιστατικά ασθενών covid-19.

«Γνωρίζω πόσο πολύ δοκιμάστηκαν όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και το νοσοκομείο της Βέροιας και τα νοσοκομεία της Πέλλας που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι από την πρώτη στιγμή το υπουργείο και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, όλα τα στελέχη, στάθηκαν κοντά σας, για να σας ενισχύσουμε στο μέτρο του εφικτού. Προστέθηκε προσωπικό και παραπάνω εξοπλισμός, αλλά όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά στη δική σας προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη διοίκηση και τους εργαζομένους του νοσοκομείου.

«Καταφέραμε να περιθάλψουμε τον κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος είχε ανάγκη ιατρικής φροντίδας και κάναμε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τα κάναμε όλα τέλεια; Προφανώς όχι. Βελτιωνόμαστε, μαθαίνουμε πάντα από τα λάθη μας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που -ελπίζουμε να μην χρειαστεί- έλθουμε πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλοι μαζί να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία γιατί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος»

Συζητώντας με το υγειονομικό προσωπικό ο πρωθυπουργός μίλησε για το «μεγάλο στοίχημα» του εμβολιασμού λέγοντας τους χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός θα αρχίσει επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου. Θα εμβολιαστώ κι εγώ από τους πρώτους, αλλά οι πρώτοι που πρέπει να εμβολιαστούν είναι (σ.σ. όσοι αποτελούν) το υγειονομικό μας προσωπικό. Κι εκεί θα χρειαστούμε τη δική σας βοήθεια, το δικό σας καλό παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν είναι υψηλά, θέλουμε να τα κάνουμε ακόμη υψηλότερα και θέλουμε να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσετε τους εαυτούς σας και δεν θα χρειαστεί να περάσετε από τη δοκιμασία του κορονοϊού».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι εκεί είναι η μεγάλη δοκιμασία για πολλούς συμπολίτες μας. Είναι ένας ιός που τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε. Χτυπάει πρωτίστως ηλικιωμένους συμπολίτες αλλά και νεώτεροι μπορεί να ταλαιπωρηθούν και να χάσουν τη ζωή τους και δε θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την μεγάλη περιπέτεια αν δεν πετύχουμε έναν μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού. Είναι μια εξαιρετικά σύνθετη άσκηση, θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας. Εμείς θα παραδώσουμε τα εμβόλια, όπου πρέπει και όπως πρέπει, ανάλογα πώς τα παραλαμβάνουμε από το εξωτερικό, αλλά μετά η ευθύνη περνά στα δικά σας χέρια. Όλοι μαζί πρέπει να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, την τοπική κοινωνία της Βέροιας, γιατί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος», τόνισε ο πρωθυπουργός, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο που θα λειτουργήσει.

«Εθνικός στόχος για το 2012 η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης»

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Βέροιας, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρόκειται να παραδοθεί τους επόμενους μήνες. «Χαίρομαι που ξεπεράστηκαν διαχρονικά εμπόδια. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή η πτέρυγα επρόκειτο να παραδοθεί το 2016, θα παραδοθεί αισίως τους πρώτους μήνες του 2021. Θέλω να συγχαρώ τον διοικητή για την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που έχει καταβάλει, ώστε αυτή η νέα πτέρυγα, που στην ουσία είναι ένα καινούριο νοσοκομείο για την πόλη της Βέροιας, να είναι έτοιμη όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «υποδειγματική» την μονάδα εντατικής θεραπείας που επισκέφθηκε όπως και την παιδιατρική μονάδα. «Νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη για την ευρύτερη περιοχή και η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε.

Ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «για τη σημαντική δουλειά που κάνει κι αυτός για να στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας και τις υποδομές του», διαβεβαίωσε ότι «δεν σταματάμε εδώ την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας», καθώς « η κρίση του κορωνοϊού ήταν μια αφορμή να κοιτάξουμε σε βάθος, να δούμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες ενός εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και αυτό είναι και μία προσωπική δικιά μου δέσμευση, με όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, σε όλες τις πτυχές του, θα δούμε όλο τον χάρτη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που όπως καλά ξέρετε πάσχει σε όλη τη χώρα».

Όπως εξήγησε, «όταν πάσχει η πρωτοβάθμια περίθαλψη έρχονται περισσότερα περιστατικά από όσα χρειάζεται στα νοσοκομεία» και γι’ αυτό «θα δούμε πώς θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία, έτσι ώστε το κάθε νοσοκομείο να έχει την απαραίτητη υποδομή να κάνει αυτό το οποίο πρέπει, αυτό το οποίο του αναλογεί για το μέγεθος της τοπικής κοινωνίας που εξυπηρετεί ώστε να δούμε τις πολιτικές της πρόληψης που κι αυτές έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

«Η υγεία είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής και για το 2021, κανείς πολίτης δε θα μείνει χωρίς ποιοτική φροντίδα, αλλά αυτό το εγγυάστε εσείς, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής οπότε και πάλι ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλες και σε όλους και να ευχηθώ από καρδιάς καλές γιορτές, για αυτό ήλθα για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ευχόμενος «καλές γιορτές, να έχουμε μια καλή χρονιά με υγεία, το 2021 που είναι τόσο εμβληματικό έτος για την χώρα μας συνολικά, να είναι η χρόνια που θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια, αυτήν την κρίση και θα βγούμε πιο ενωμένοι, θα βγούμε πιο ισχυροί από αυτήν την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία».

«Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Βέροιας»

Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας θα διαθέτει έξι χειρουργεία, δώδεκα κλίνες εντατικής φροντίδας και άλλες κλινικές.

«Είμαστε μια ομάδα όλοι, από εμένα μέχρι τους εργαζόμενους, όχι μόνο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και το διοικητικό, γιατί για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο χρειάζεται και το διοικητικό προσωπικό, διότι πρέπει όλα να λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Θα είμαστε κοντά σας και με το καλό να εγκαινιάσουμε και την καινούργια πτέρυγα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η νέα πτέρυγα νοσοκομείου της Βέροιας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021 και θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ημαθίας. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της περιοχής μας σε απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στο νοσοκομείο.

Νωρίς το πρωί σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης συζήτησαν για τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη, καθώς και για άλλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο τέλος της επίσκεψης ο περιφερειάρχης ξενάγησε τον πρωθυπουργό στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το νέο διοικητήριο της Ημαθίας. «Το κτίριο θα στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ημαθία. Έγινε παραχώρηση του οικοπέδου προχθές από το υπουργείο Οικονομικών και προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου, στην είσοδο της πόλης της Βέροιας», διευκρίνισε ο κ.Τζιτζικώστας.

Με την επίσκεψη στη Βέροια ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία.


Πηγή: timesnews.gr