Η υγειονομική κατάσταση βγαίνει «εκτός ελέγχου» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησαν σήμερα ιατρικές και πολιτικές πηγές σε αυτόν τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό, ο οποίος καταγράφει τις ημέρες αυτές ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας στο έδαφος αυτό των δυο εκατομμυρίων κατοίκων, που διοικείται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, κατέγραψε σχεδόν 890 νέα κρούσματα ασθενών μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, έναν αριθμό ρεκόρ, για ένα σύνολο 15.450 κρουσμάτων, από τα οποία 70 θάνατοι, από την αρχή της πανδημίας.

«Ο ιός εξαπλώνεται και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου», προειδοποίησε σήμερα ο γιατρός ‘Αχμαντ αλ-Τζάντμπα, υπεύθυνος του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας.

«Ο αριθμός των βαριών περιστατικών δεν είναι υψηλός αλλά υπάρχουν λίγες διαθέσιμες ιατρικές υπηρεσίες και πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του κορονοϊού», δήλωσε εκφράζοντας λύπη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολύ περιορισμένος, όπως και τα φάρμακα», προειδοποίησε ο Μαχμούντ Αλ-Χαζιντάρ, διευθυντής ιδιωτικού νοσοκομείου της Γάζας.

«Αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί, θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της περίθαλψης των πιο ηλικιωμένων, των νέων και των ασθενών που πάσχουν από άλλη ασθένεια», προειδοποίησε.

Το υπουργείο Υγείας «αναμένει το χειρότερο αν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει η ίδια, δήλωσε από την πλευρά του ο Μπάσεμ Νάιμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς και πρώην υπουργός της Υγείας επικαλούμενος «ένα ασθμαίνον σύστημα υγείας», «σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και έναν «ακραίο υπερπληθυσμό».

Πολλοί παρατηρητές είχαν προειδοποιήσει τον Μάρτιο για τους κινδύνους που θέτει η πανδημία για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είναι μια λωρίδα γης υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

Τα σημεία διέλευσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο έκλεισαν αμέσως, με ορισμένες εξαιρέσεις, και όσοι έχουν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα, τίθενται σε απομόνωση.

Αποκομμένη από τον κόσμο, η Γάζα είχε καταγράψει μόλις λίγα περιστατικά ασθενών αλλά τον Αύγουστο, τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν έξω από τα κέντρα καραντίνας και η αγωνία αυξήθηκε, με αποτέλεσμα η τοπική κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, άλλο παλαιστινιακό έδαφος, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας για 14 ημέρες το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ μιλώντας για «ανησυχητική εξάπλωση» του ιού.

Από την Παρασκευή, μόνο τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοιχτά, είπε, απευθύνοντας έκκληση στο «αίσθημα ευθύνης των πολιτών» για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των συναθροίσεων.

Συνολικά, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη έχει καταγράψει περισσότερα από 57.740 κρούσματα, εκ των οποίων περισσότεροι από 570 θάνατοι σε αυτό το έδαφος των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.


Πηγή: timesnews.gr