Αναζητώντας Απαντήσεις για τον Θάνατο Τεσσάρων Παιδιών στην Αχαΐα
Η υπόθεση του θανάτου τεσσάρων παιδιών από την Κάτω Αχαΐα δημιούργησε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης Ειρήνης Μπουρτζούκου. Η 24χρονη έχει βρεθεί στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας, μετά την απώλεια δύο βρεφών της μέσα σε 15 μήνες, καθώς και του 15 μηνών αγοράκιού φίλης της, το οποίο πέθανε το περασμένο καλοκαίρι.
Οι αρμόδιες Αρχές και Κοινωνικές Υπηρεσίες είχαν λάβει ανώνυμες αναφορές από το 2017 έως το 2020 μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056, οι οποίες προειδοποιούσαν για τις ευάλωτες συνθήκες της οικογένειας. Μια από αυτές τις αναφορές είχε χαρακτηριστεί ως «Κατεπείγουσα». Ο οργανισμός αναφέρει ότι ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές για τη λήψη μέτρων προστασίας των παιδιών.
Η τραγική εξέλιξη της υπόθεσης πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι δύο γυναίκες, φίλες, που βρίσκονταν στο σπίτι κατά την ώρα του θανάτου του μωρού, αποδίδουν ευθύνες στους γιατρούς του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Οι γιατροί, ωστόσο, επιμένουν ότι το παιδί έφτασε στα χέρια τους νεκρό.
Το 2023, η μητέρα είχε ζητήσει καθοδήγηση για διαδικαστικά θέματα σχετικά με το βρέφος που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και ενημερώθηκε για τον θάνατό του. Παράλληλα, Κοινωνικές Υπηρεσίες που ασχολούνταν με την υπόθεση του παιδιού ανέφεραν ότι πριν από ένα χρόνο είχε χαθεί και το βρέφος από την πρώτη εγκυμοσύνη της μητέρας υπό παρόμοιες συνθήκες.
Η «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει για ακόμη μια φορά τη σημασία της άμεσης αντίδρασης από τις Αρχές σε περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών. Η προσοχή εστιάζεται επίσης στην ανάγκη συντονισμένης και συνεκτικής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών για την αποτελεσματική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις αδυναμίες του συστήματος που θα έπρεπε να προστατεύει τα παιδιά, καθώς η μητέρα ήταν γνωστό ότι βρισκόταν σε ένα ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον και είχε ανάγκη στήριξης στον ρόλο της ως νέα μητέρα. Ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με τις ενέργειες και τον συντονισμό των Αρχών, που έχουν την ευθύνη για την προστασία των παιδιών που μπορεί να κινδυνεύουν.
Πηγή: news.gr