Δωρεάν Προληπτικός Έλεγχος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου για Όλους τους Πολίτες

Δωρεάν Προληπτικός Έλεγχος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου για Όλους τους Πολίτες



Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω ανακριβών δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης πραγματοποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Η Επιτροπή αυτή, θεσμοθετημένη με τον νόμο 4675/2020, περιλαμβάνει καταξιωμένους ιατρούς και ειδικούς στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Γαστρεντερολογίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκτέλεση self-test για την ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί δείκτη κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα self-test που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και έχει επιλεγεί η χρήση τεστ FIT και FOB.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση. Από εκεί, εάν χρειάζεται, θα εκδοθεί ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση, καθώς και οδηγίες για τα απαραίτητα καθαρτικά σκευάσματα. Η κολονοσκόπηση, εφόσον διαπιστώσει ευρήματα, θα μπορεί, εάν είναι εφικτό, να συμπεριλάβει άμεση αφαίρεση νέων καρκινικών βλαβών και βιοψία.

Η διάγνωση και διαχείριση αδενωματωδών πολυπόδων ή πιθανής κακοήθειας σε πρώιμο στάδιο προσφέρει σχεδόν 100% ίαση, γι’ αυτόν τον λόγο, η πρόωρη ανίχνευση είναι κρίσιμη. Το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να επωφεληθούν δωρεάν από τις εξετάσεις, τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας και τη ζωή των ανθρώπων.

Όλες οι διαγνωστικές διαδικασίες, από τα self-test μέχρι τις εξετάσεις, παρέχονται δωρεάν για όλους τους δικαιούχους, τόσο ασφαλισμένους όσο και ανασφάλιστους, χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση. Η συμμετοχή του πληθυσμού σε τέτοιες προληπτικές εξετάσεις κρίνεται απαραίτητη και δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Πηγή: news.gr