Έρευνα για την Πτώση Ανελκυστήρα στην Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης
Έρευνα έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης κλωβού ανελκυστήρα στη Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης, η οποία σημειώθηκε χθες το βράδυ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου, τη στιγμή του περιστατικού δεν βρίσκονταν φοιτητές στο ασανσέρ. Η πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει παράλληλα έρευνα από ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα για την διασφάλιση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία OTIS, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση των ανελκυστήρων, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023 και οι ανελκυστήρες πιστοποιήθηκαν από την TUV Austria, με πιστοποιητικά ISO που ισχύουν μέχρι το 2026. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ διασφαλίζει ότι οι ανελκυστήρες δεν έμειναν χωρίς συντήρηση ούτε μια μέρα, με τακτική συντήρηση δύο φορές το μήνα καθώς και έκτακτες συντηρήσεις, αν απαιτηθούν.
Επιπλέον, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, δήλωσε ότι η εταιρεία συντήρησης του ανελκυστήρα κλήθηκε άμεσα και αναμένεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης για το συμβάν. Πήρε τον λόγο για να επισημάνει ότι οι ευθύνες σχετικά με τη συντήρηση των υποδομών ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών είναι ένα διαχρονικό αίτημα.
Παράλληλα, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή, ζητώντας ανακαίνιση όλων των κτιρίων των εστιών, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών.
Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ υπογράμμισε ότι η μέγιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των φοιτητών που διαβιούν στις εστίες και ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα όσον αφορά τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων.
Πηγή: news.gr