Η διαχρονική μνήμη του Άουσβιτς και το μήνυμα ειρήνης από τους μαθητές
Μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο ξεναγών για τους επισκέπτες στην έκθεση που διοργάνωσε η Πολωνική Πρεσβεία. Στην εκδήλωση εκπαιδευτηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Γλυφάδα με θέμα «ΑΟΥΣΒΙΤΣ: Το σύμβολο της ρίζας του κακού – Η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων», η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης και της αναγνώρισης της ιστορίας απέναντι στον κίνδυνο της λήθης και της επανεμφάνισης του φασισμού.
Βασική αναφορά έγινε στην επίσκεψη μαθητών μεγαλύτερων τάξεων στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η κ. Βούλτεψη επισήμανε πως αυτά τα παιδιά έχουν πλέον την εμπειρία να αναγνωρίζουν και να απορρίπτουν τη «γοητεία της βίας», μεταφέροντας στην επόμενη γενιά τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Υπογράμμισε ότι η επαφή με το πραγματικό πρόσωπο του ναζισμού θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν και άλλες, ωραιοποιημένες μορφές του φασισμού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες Εβραίων από το Άουσβιτς, επαναφέροντας στη μνήμη τη φρίκη και τις συνέπειες του πολέμου. Ο δήμαρχος Γλυφάδας εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον τρόπο που οι μαθητές αντιμετώπισαν το θέμα και τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για την αποφυγή επανάληψης των λαθών του παρελθόντος.
Φωτογραφίες της Ρενέ Ρεβάχ από την έκθεση “TEHOM” που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, αναδείκνυαν τις ερειπωμένες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Το σχολείο φιλοξένησε και ζωγραφιές μαθητών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, που εξέφραζαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σχετικά με τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των μικρών παιδιών που κατασκεύασαν πεταλούδες και σιδηροδρομικές ράγες, συμβολίζοντας την ειρήνη και τη μνήμη των θυμάτων.
Πηγή: news.gr