Η Υπογεννητικότητα Απειλεί τη Βιωσιμότητα των Χωριών στην Ελλάδα

Η Υπογεννητικότητα Απειλεί τη Βιωσιμότητα των Χωριών στην Ελλάδα



Ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, με την υπογεννητικότητα να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της χώρας. Το 2022 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων σε 92 χρόνια, ενώ για ορισμένα χωριά δεν έχει σημειωθεί καμία γέννηση εδώ και χρόνια. Ο Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, ειδικός στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής, τόνισε ότι η διατήρηση του δείκτη γονιμότητας πάνω από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα είναι απαραίτητη για την επιβίωση του πληθυσμού.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, η οποία επισημαίνει τις συνέπειες που έχει η υπογεννητικότητα στις μικρές κοινωνίες και, ιδιαίτερα, στα μικρά νησιά. Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών, πραγματοποιήθηκε το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στη Μήλο, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινότητες.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων παρουσίασαν προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, περιλαμβάνοντας την προληπτική εξέταση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ) για την εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος. Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και του Δικτύου Υγιών Πόλεων, ανέφερε ότι στόχος είναι η ενημέρωση του πληθυσμού, ειδικά των νέων γυναικών, για τη σημασία της εξέτασης αυτής.

Η υπογεννητικότητα δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινή ζωή, αλλά τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των κοινοτήτων. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα που θα ωθήσουν τους νέους να αποκτήσουν παιδιά, το μέλλον είναι ανησυχητικό, με εκτιμήσεις ότι ο πληθυσμός μπορεί να αγγίξει μόνο τα 7,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το 60% των γυναικών ενημερώνονται κυρίως από το διαδίκτυο για θέματα γονιμότητας, κάτι που δείχνει μια σημαντική έλλειψη ενημέρωσης στο σχολείο. Η άγνοια γύρω από τα θέματα γονιμότητας αποτυπώνεται δραματικά στα στατιστικά, καθώς μόνο μία στις δέκα γυναίκες γνωρίζει ότι οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται μετά τα 35.

Η Πολιτεία καλείται να αναπτύξει στρατηγικές κοινωνικής υποστήριξης και να ενθαρρύνει τους νέους να προγραμματίσουν την οικογένειά τους με βάση την ενημέρωση για τη γονιμότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα.

Πηγή: news.gr