Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής για το Μέλλον της Κινητικότητας

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής για το Μέλλον της Κινητικότητας



Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής (ΣΣΜΑ) για την επόμενη εικοσαετία, σχεδιάζεται από τον ΟΑΣΑ με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προώθηση βιώσιμων μεταφορών. Η κύρια επιδίωξη είναι η βελτίωση της κινητικότητας για τους πολίτες και η καλύτερη λειτουργία του συγκοινωνιακού συστήματος, εστιάζοντας στη διαλειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΣΣΜΑ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Μαζί σχεδιάζουμε τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής», στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δήμοι της Αττικής και αρμόδιοι φορείς για να συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε την ανάγκη ενός καλά δομημένου σχεδίου που θα ανταγωνίζεται τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις δημόσιες συγκοινωνίες και θα ευνοεί τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη ενός νέου πολιτισμού των αστικών μετακινήσεων, παράλληλα με τα αναγκαία έργα. Το σχέδιο θα εστιάσει στις μελλοντικές κοινωνικές και οικονομικές τάσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, υπογράμμισε τη σημασία των δήμων και των κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη. Ανέφερε ότι το σχέδιο πρέπει να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών με σεβασμό στο περιβάλλον και τις απαιτήσεις για προσβασιμότητα.

Το ΣΣΜΑ βασίζεται σε τέσσερις άξονες: βιώσιμη κινητικότητα, προσβασιμότητα, χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, ασφαλούς και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος μεταφορών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, δήλωσε ότι το σχέδιο θα διαμορφώσει έναν κοινό όραμα για τις αστικές συγκοινωνίες.

Η γενική γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους δήμους για να καταγραφούν οι τοπικές ανάγκες και να αναπτυχθούν συνεκτικοί άξονες δράσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι η εφαρμογή ενός καλά σχεδιασμένου συγκοινωνιακού χάρτη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην περιορισμένη ρύπανση, βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή των πολιτών.

Για την επιτυχή εφαρμογή του ΣΣΜΑ, είναι αναγκαία η στήριξη κυβέρνησης, δήμων καιτης περιφέρειας. Κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ η επικοινωνία και ο διάλογος μεταξύ των φορέων για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις μιας βιώσιμης κινητικότητας στην Αττική.

Πηγή: news.gr