Το Δικαίωμα στην Τροφή Πέρα από τις Θερμίδες: Μία Αναγκαιότητα για Υγεία και Ευημερία
Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από πείνα, κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, οικονομικής κρίσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ταυτόχρονα, πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια υγιεινή διατροφή. Αυτά επισημαίνονται από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, που εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.
«Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση – περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης», αναφέρει ο ΕΦΕΤ. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν θετική συσχέτιση με τη μακροχρόνια υγεία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη και τις μητέρες, καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλιπούς σίτισης, που μπορεί να εκδηλώνονται είτε ως υποσιτισμός είτε ως ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή ακόμη και ως παχυσαρκία. Ταυτόχρονα, η αστικοποίηση και η ταχεία αλλαγή του τρόπου ζωής οδηγούν τους ανθρώπους σε επιλογές επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι. Αυτή η ανθυγιεινή διατροφή συμβάλλει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άλλες παθήσεις, και αυτά τα ζητήματα δεν περιορίζονται σε ατομικά επίπεδα, αλλά ασκούν πίεση στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι επίσης κρίσιμη, καθώς τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες, ή ακόμα και θάνατο. Κατά τη διάρκεια της αλυσίδας εφοδιασμού, τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν από χημικές προσμείξεις ή βακτήρια. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια αυτή, μεταβάλλοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των τροφίμων και παθογόνων παραγόντων.
Οι κυβερνήσεις, η επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια για την εξασφάλιση επαρκούς τροφής. Ο ΕΦΕΤ προάγει τις βιώσιμες πολιτικές και τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ μέσω ελέγχων και συνεργασιών σε ερευνητικά προγράμματα. Επίσης, παρέχει ενημέρωση στους καταναλωτές για την ισορροπημένη διατροφή και την ασφαλή αποθήκευση τροφίμων, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024 είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».
Πηγή: news.gr